`Turkije naar Noord-Irak als VS Irak aanvallen'

Turkije zal Noord-Irak binnentrekken zodra de Verenigde Staten een militaire actie tegen de Iraakse president Saddam Hussein beginnen. Dat heeft de Turkse minister van Defensie, Cakmakoglu, gisteren gezegd tegen de nieuwszender NTV.

Doel van de Turkse actie is dan een ,,veiligheidscordon'' te leggen om de integriteit van de Turkse grenzen te garanderen. De minister van Defensie sprak, net als premier Ecevit voor hem, dreigende woorden tegen de Koerden in Noord-Irak. Volgens de minister is het Koerdische idee om het olierijke Kirkuk de hoofdstad te maken van hun gebied in een nieuwe Iraakse federatie ,,onacceptabel''. Turkije vreest dat de Koerden met de welvaart die Kirkuk zou genereren, de verleiding niet zullen kunnen weerstaan om een eigen staat te stichten. Volgens de minister is dat uit den boze. Als het nodig is, aldus de minister, zal Turkije overgaan tot een militaire interventie om te verhinderen dat Noord-Irak een eigen `staat' vormt.