Tromboseclaim exit

Lang in een vliegtuig zitten veroorzaakt geen trombose. Dat oordeelde gisteren een rechtbank in Sydney (Australië). De rechter wees de claim af tegen luchtvaartmaatschappij KLM van een Nederlandse vrouw die trombose zou hebben opgelopen tijdens een intercontinentale vlucht. Zij eiste een schadevergoeding van 750.000 Australische dollar, 418.000 euro. De lange zit geeft volgens de rechtbank geen risico op trombose: het ontstaan van bloedstolsels in vaten. Als een trombus (bloedprop) te groot wordt, wordt de bloedtoevoer belemmerd, met kans op oedeem en pijnlijke ledematen. Als een bloedprop afbreekt kan een vat blokkeren, met soms dodelijke gevolgen.

KLM is blij met de uitspraak, en blijft passagiers wijzen op de risico's van lang stilzitten. Een woordvoerder: ,,Het is voor niemand goed als je tien, twaalf uur op de bank gaat zitten met een fles jenever, daar heb je geen wetenschapper voor nodig. Maar veel passagiers hebben de neiging te gaan immobiliseren, bijvoorbeeld omdat ze anderen niet willen storen.'' KLM adviseert passagiers om te blijven eten en alcoholvrij te drinken en te bewegen.

Het Australische vonnis is het eerste waarbij een rechter een claim wegens trombose afwijst. Er lopen in Australië nog claims tegen diverse maatschappijen, waaronder Qantas (Australië) en British Airways. Een woordvoerder van British Airways in Londen wilde vandaag nog niet op de uitspraak van de rechtbank reageren.