Tourdirecteur lonkt naar Cipollini

Als Mario Cipollini volgend jaar deel uitmaakt van een sterke ploeg, kan hij waarschijnlijk zonder problemen deelnemen aan de Ronde van Frankrijk. Tourdirecteur Jean-Marie Leblanc zei dat in een reactie op de wereldtitel die de Italiaan zondag behaalde in Zolder. ,,Een magnifieke overwinning'', aldus Leblanc, die eraan toevoegde dat de 35-jarige wereldkampioen er goed aan heeft gedaan om terug te komen van zijn in juli genomen besluit om te stoppen met wielrennen.

Cipollini was in het voorjaar verontwaardigd dat zijn ploeg Acqua & Sapone geen wildcard kreeg om deel te nemen aan de Tour van 2002. De belangrijkste reden voor de Tourdirectie om `Cipo' niet uit te nodigen was het feit dat hij nog nooit een Tour had uitgereden. Elke keer stapte hij voortijdig af, meestal nadat hij een of meer ritten had gewonnen.

Leblanc wees erop dat steeds de sterkste ploegen worden uitgenodigd voor de Ronde van Frankrijk. ,,Als hij er volgend jaar bij is, zal dat me deugd doen'', zei Leblanc gisteren tegen het Franse persbureau AFP.

Tijdens de Tour kondigde Cipolli zijn afscheid aan, onder meer uit frustratie over het feit dat hij niet welkom was in Frankrijk. Hij kwam van dat besluit terug en nam in september deel aan de Ronde van Spanje, waar hij drie etappes won. Leblanc en Cipollini zijn on speaking terms. Begin vorige maand schreef de Tourdirecteur de renner een brief en beiden spraken elkaar vorige week zondag kort voor de start van de wereldbekerwedstrijd Parijs-Tours. Nog voor de Tour had Leblanc al gezegd dat de deur voor Cipollini ,,niet gesloten'' was, ondanks het feit dat de renner de `dictatuur' van de Tourorganisatie had veroordeeld.