Tijdperk Moi loopt in Kenia ten einde

Er heerste een sfeer van hoop en bevrijding gisteren in de Keniase hoofdstad Nairobi toen op een massabijeenkomst in het centrale Uhurupark de tegenstanders van president Moi de rijen sloten. Daarmee bestaat voor het eerst de mogelijkheid dat de regering kan worden weggestemd. Elders in de stad wees de regeringspartij op een veel kleinere bijeenkomst Uhuru Kenyatta aan als kandidaat voor de presidentsverkiezingen later dit jaar.

Yote yawezekana bila Moi, alles is mogelijk zonder Moi, scandeerde de menigte van tussen de vijftig- en honderdduizend mensen op de bijeenkomst in het Uhurupark. Alle haat tegen en afkeer van de president die al 24 jaar aan de macht is leek plots naar buiten te komen. Het behendige verdeel-en-heersspel van Moi hield bijna een kwart eeuw iedere oppositie onder controle, ook na de introductie van het meerpartijenstelsel begin jaren negentig. De oppositie bleef hopeloos verdeeld.

De 77-jarige Moi moet volgens de grondwet eind dit jaar met pensioen. Hij koos als zijn opvolger Uhuru (vrijheid) Kenyatta, de onervaren 41-jarige zoon van Kenia's eerste president Jomo Kenyatta. Die keuze bleek zo omstreden onder zijn doorgaans volgzame aanhangers dat voor het eerst in zijn loopbaan de president werd geconfronteerd met oppositie binnen eigen gelederen. Enkele ministers namen de afgelopen weken ontslag, een unicum in de Keniase politiek. Zelfs vice-president George Saitoti durfde zijn baas een `dictator' te noemen, waarna hij werd ontslagen.

Deze afvalligen vormden hun eigen partij en organiseerden gisteren samen met de oppositiepartijen de massabijeenkomst. Onder groot applaus kondigden ze aan binnenkort samen met één presidentskandidaat te komen.

De oppositiepartijen kozen eerder al als hun kandidaat de 71-jarige Mwai Kibaki. Een andere kanshebber voor een gemeenschappelijk front is de enkele jaren geleden uit de regeringspartij weggelopen Simon Nyachae. Van de afvalligen onder de recente weglopers heeft George Saitoi de beste kansen.