Smits in voorlopige basketbalselectie

Bondscoach Maarten van Gent heeft Rik Smits opgenomen in de voorlopige basketbalselectie. De Nederlandse ploeg speelt in november drie EK-kwalificatiewedstrijden: thuis tegen Litouwen, uit tegen Oekraïne en thuis tegen Bulgarije.

De bondscoach heeft nog geen idee of Smits (36) beschikbaar is. De Eindhovenaar beëindigde in 2000 zijn carrière bij de Indiana Pacers. In de vorige EK-kwalificatie speelde hij twee thuisduels mee met Nederland. Van Gent moet voor 18 oktober de spelerlijst opgeven voor de interlands. In de voorlopige selectie zijn ook twee spelers opgenomen die eerder bedankten: Geert Hammink en Eric van der Sluis. De Amerikaan Chris Mims (EiffelTowers) die deze maand zijn Nederlands paspoort ontvangt, behoort ook tot de geselecteerden. De selectie bestaat uit: Krieger (Antwerpen), Milovac (Rotterdam), Pots, Jones, Huijbens (EBBC), Schuur, Triemstra (Donar), Frederiks, Cortenraede, Mims, Herbert (EiffelTowers), Van der Holst, Rouwhorst (Astronauts), De Vries, Krusevac, Vrind (Omniworld), De Paula (Noordkop), Van der Sluis (Bree), Hadash, Van der Kamp (Landstede), Flanders (Breda), Elson (San Fernando), Hammink (Keulen), Smits.

De Haïtiaanse basketballer Ogden Polynice (37) maakt binnenkort zijn rentree in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie (NBA). Vorig jaar had hij geen club; een gevolg van het feit dat hij tweemaal was gearresteerd omdat hij zich als politieman had voorgedaan. In het seizoen 2000-2001 kwam de 2,13 meter lange basketballer uit voor de Utah Jazz, komend seizoen speelt de center bij de Philadelphia 76ers.