Seedorf maakt in Oranje rentree op rechts

Het Nederlands elftal speelt morgen in het Ernst Happel Stadion van Wenen de tweede EK-kwalificatiewedstrijd tegen Oostenrijk. De rechterflank is ook nu weer het zorgenkind van Oranje.

Spitsen heeft het Nederlands elftal genoeg. Volgens velen van wereldformaat.

Ruud van Nistelrooy reisde vandaag niet mee naar Wenen, waar Oranje morgen tegen Oostenrijk zijn tweede kwalificatiewedstrijd voor het Europees kampioenschap in Portugal (2004) speelt. Het was gezien zijn hamstringsblessure onverantwoord de aanvaller van Manchester United in te zetten. En het zou bondscoach Dick Advocaat verbazen als Van Nistelrooy komend weekeinde wel weer in de Premier League uitkomt. Ook Van Hooijdonk is niet fit. De aanvaller van Feyenoord kan misschien niet eens invallen.

Maar dan zijn er toch altijd nog Roy Makaay, topper bij het Spaanse Deportivo La Coruña, en Chelsea-schutter Jerrel Hasselbaink, befaamd in Portugal, Spanje en Engeland, die hun plaatsen kunnen innemen.

Hoe anders ligt het voor de rechtervleugel. Zeker nadat Andy van der Meyde tot verrassing van Advocaat bedankte voor het duel in de Oostenrijkse hoofdstad. De Ajacied wilde eerst bij zijn club weer in vorm raken, zo liet hij de bondscoach weten. Maar Advocaat en Van Hanegem zijn geen opportunisten en zullen een speler die ze ooit het vertrouwen hebben gegeven niet snel laten vallen. De bondscoaches hadden Van der Meyde dan ook gewoon geselecteerd en misschien hadden ze hem ook wel laten spelen.

Het is aannemelijk dat een oude bekende morgen op de rechterflank mag proberen om van de nood een deugd te maken: Clarence Seedorf. De inmiddels 26-jarige speler, die deze zomer Internazionale verruilde voor AC Milan, werd precies een jaar geleden in verband met de oefeninterland tegen Denemarken voor het laatst geselecteerd. Desondanks heeft hij 59 interlands achter zijn naam staan. Seedorf leek bij Inter lange tijd weg te kwijnen als bankzitter, maar zegt nu dat hij in de Italiaanse competitie al zeven maanden goed presteert. De middenvelder, die ook uitkwam voor Real Madrid, Sampdoria en Ajax, debuteerde onder Advocaat (in 1994 tegen Luxemburg) en werkte met assistent-bondscoach Van Lingen in de vertegenwoordigende jeugdelftallen.

De voorlopige beslissing om Seedorf als rechtshalf in te zetten nam Advocaat gistermiddag na het zien van de beelden van Wit-Rusland-Oostenrijk (0-2), een duel dat zaterdag werd gespeeld. Op die dag oefende Oranje tegen het Olympisch elftal en probeerde Advocaat ook Fernando Ricksen uit als rechtshalf. Het ziet er naar uit dat de speler van Glasgow Rangers tegen Oostenrijk toch weer terechtkomt op de plek waar hij de laatste interlands ook speelde, die van rechtsback. Hij houdt Michael Reiziger daardoor buiten het basisteam.

De waslijst van spelers die de laatste jaren in actie kwamen als rechtsbuiten of rechtshalf in Oranje is inmiddels omvangrijk: Overmars, Zenden, Talan, Boussatta, Makaay, Hasselbaink, Seedorf, Sikora, Trustfull, Reuser, Van der Meyde en Ronald de Boer. Geen van deze spelers wist op de rechterkant een vaste plek te verwerven. Ronald de Boer (32) maakt nu weer deel uit van de selectie, maar Advocaat liet gisteren duidelijk blijken dat hij er niets voor voelt om de Noord-Hollander aan de rechterkrijtlijn te posteren. De bondscoach vindt dat de technisch vaardige middenvelder, die hij zelf voor veel geld naar Glasgow Rangers haalde, qua loopvermogen zoveel heeft ingeleverd dat hij altijd in de rug moet worden gesteund door een verdediger. En aangezien een rechtshalf ook een verdedigende taak heeft, komt De Boer voor de rechterkant dus niet meer in aanmerking.

In het verleden heeft de voormalige Ajacied laten doorschemeren dat de plek van rechtsbuiten of rechtshalf niet zijn voorkeur geniet. Hij wil met een man voor zich spelen aan wie hij de bal kwijt kan. Dat zou met name achter de spitsen kunnen en daar wil Advocaat hem nu ook eventueel als invaller benutten.

De Boer staat nu zo graag in het basisteam dat hij desnoods op zijn knieën op de rechterflank wil voetballen. Maar de man in vorm lijkt op de bank te moeten beginnen. Ondanks diverse blessures (Van der Vaart ontbreekt bijvoorbeeld) heeft Advocaat derhalve tóch nog een luxe-probleem.

In weerwil van wat zijn rechterhand Van Hanegem altijd nastreeft, is Advocaat zo langzamerhand overgestapt op een 4-4-2-systeem als uitgangsstelling. Het ontbreken van goede flankspelers Zenden is bij Chelsea zelden op dreef en het wegvallen van Van Nistelrooy heeft de Hagenaar daarbij geholpen. Een back (Zenden bijvoorbeeld) kan opschuiven als de Oostenrijkers inderdaad, zoals verwacht, met een spits opereren. Op het middenveld zal Cocu waarschijnlijk een controlerende rol vervullen.

Advocaat weet wat hem te doen staat. Het gaat in de poule van Nederland in zijn optiek tussen Oranje en Tsjechië. Verliespunten tegen elk ander land kunnen risico's inhouden. ,,Na de overwinning in Wit-Rusland doet Oostenrijk ineens mee voor de eerste plaats als wij dit team niet verslaan'', waarschuwde de `kleine generaal' voor het vertrek naar Wenen.

    • Erik Oudshoorn