Ruzie over Stedelijk Museum houdt aan

Zakelijk directeur Stevijn van Heusden van het Stedelijk Museum beticht de gemeente Amsterdam in het laatste nummer van het weekblad Binnenlands Bestuur van ,,onbehoorlijk bestuur''. Van Heusden zegt zich te ergeren aan het ,,gekrakeel van wethouders'' over het museum in de pers. ,,Onze eigen bazen nemen ons in de pers onder vuur [...] Als we geen gemeentelijke dienst zouden zijn, zouden we gaan procederen.'' Van Heusden betoont zich in het artikel voorstander van verzelfstandiging van het museum.

In een brief aan burgemeester Cohen distantieerde Van Heusden zich gisteren van deze hem ,,in de mond gelegde uitspraken''. Van Heusden sprak in algemene zin, schrijft hij, en de tekst werd hem niet voor publicatie voorgelegd. Schrijfster van het artikel M. Bovens wil dit ontkennen noch bevestigen, maar zegt wel dat zij zich ,,strikt aan de journalistieke regels'' gehouden heeft. Haar gesprek met Van Heusden vond plaats op 7 oktober, twee dagen voordat Cohen tijdens een conferentie ambtenaren en bestuurders van zijn gemeente opriep om geen publiekelijke uitspraken meer over elkaar te doen.

Vorige week ontstond commotie toen wethouder G. Dales (Financiën) zich in de tv-programma's Duivels (AT5) en Netwerk over de directie van het Stedelijk uitliet. Over Rudi Fuchs zei Dales dat hij ,,niet meer de juiste man op die plaats'' was. Zowel D66 als de PvdA-fractie keuren zijn uitspraken af. De PvdA noemt Dales' woorden ,,verontrustend'' en ,,niet netjes''. Op de raadsvergadering van 23 oktober zullen de raadsleden Dales' uitspraken aan de orde stellen.