Onderzoek staatssteun in Frankrijk

Eurocommissaris Monti (Mededinging) wil een onderzoek laten verrichten naar mogelijk ongeoorloofde staatssteun aan het Franse overheidsbedrijf Electricité de France (EdF).

Volgens functionarissen in Brussel komt Monti's voorstel morgen in de Europese Commissie aan de orde. De Brusselse mededingingsautoriteiten doen al ruim anderhalf jaar vooronderzoek naar staatssteun bij EdF. Het onderzoek dat Monti nu wil openen, zou zich toespitsen op belastingvoordelen en overheidsgaranties bij obligatie-uitgiften.

EdF ligt al lang onder vuur van verschillende EU-lidstaten. Het Franse staatsenergiebedrijf doet elders in de EU belangrijke overnames, terwijl de Franse overheid de eigen energiemarkt relatief gesloten houdt. Frankrijk gaat alleen akkoord met opening per 2004 van de Europese elektriciteitsmarkt voor zakelijke afnemers, maar niet voor particulieren.

EdF deed overnames in onder meer Duitsland en Groot-Brittannië. Vorig jaar nam Edf aandelen in het Italiaanse Montedison en het Spaanse Hidroelectrica del Cantabrico. De Italiaanse en Spaanse overheden reageerden met regelingen die het stemrecht van EdF beperken.

Eurocommissaris Bolkestein (Interne Markt) heeft deze regelingen ('gouden aandelen') al eerder gekritiseerd, omdat zij de vrijheid van het kapitaalverkeer in de EU beperken. Hij zou juist deze week procedures aankondigen bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg om de Spaanse en Italiaanse `gouden aandelen' aan te vechten.

Volgens sommige Brusselse functionarissen is het dan ook niet toevallig dat Eurocommissaris Monti juist nu zijn mededingingsonderzoek naar staatssteun bij EdF wil aankondigen. Door tegelijkertijd Spanje, Italië en Frankrijk aan te pakken zou niemand de Commissie van eenzijdigheid kunnen beschuldigen.