Militaire steun Angola voor regering Ivoorkust

Regeringstroepen in Ivoorkust hebben vanmorgen de stad Daloa heroverd die zondag was bezet door de rebellen. De rebellen staakten gisteren de besprekingen over een staakt-het-vuren nadat de regering de hulp had ingeroepen van het Angolese leger.

Daloa is strategisch belangrijk als stedelijk centrum van de cacaoteelt. Ivoorkust levert veertig procent van de mondiale cacaoproduktie. De cacaoprijs is door de strijd in Ivoorkust gestegen naar het hoogste niveau in zestien jaar.

De rebellen reageerden verhit nadat gisteren de eerste berichten binnenkwamen over 500 Angolese militairen die op het vliegveld van Abidjan zouden zijn geland. Ze eisten het vertrek van de troepen en het aftreden van president Laurent Gbagbo. Later spraken de regering en de Angolese ambassade tegen dat er Angolese troepen in Ivoorkust aanwezig zouden zijn. Wel bevestigden werknemers van het vliegveld in Abidjan dat er zondag een Angolees vliegtuig was geland met twee pantservoertuigen van Russische makelij. Een van de voertuigen strandde al op weg naar het zakelijk centrum van Abidjan met pech.

Ivoorkust heeft de afgelopen tien jaar herhaaldelijk bemiddeld bij wapenleveranties aan Angola, in een periode dat het land in een burgeroorlog verwikkeld was. Sinds regering en rebellen begin april een bestand overeenkwamen, heerst er vrede in Angola. Het land telt maar 13 miljoen inwoners maar heeft met 110.000 militairen het grootste leger van Afrika ten zuiden van de Sahara.

De Ivoriaanse president Gbagbo verklaarde gisteren in een toespraak voor de staats-tv dat de crisis in zijn land deze week zal worden beslist ,,door vrede of door oorlog''. In een interview met het Franse dagblad Le Monde zei hij bitter teleurgesteld te zijn door de houding van westerse landen. Volgens Gbagbo hebben westerse landen oogluikend toegestaan dat rebellen een staatsgreep beraamden en beletten ze hem nu om wapens te kopen en militaire steun te krijgen. ,,Ik voel me verraden'', zei Gbagbo. Sinds een mislukte staatsgreep vier weken geleden bezetten rebellen bijna de helft van het land.