Met een wastobbe de wijde wereld in

Elke dag gaan de tien broers buiten spelen en moet hun zusje thuis blijven om ook hún boontjes te doppen. De kat met de witte pootjes houdt haar gezelschap en iedere avond na het eten ruimt het meisje de boel weer op. Zo gaat het al jaren. Namen hebben de broertjes niet, wel nummers. De oudste heet tien, de jongste één. Het zusje heeft helemaal geen naam. De broertjes slapen ook allemaal bij elkaar, behalve de jongste. Zo begint Helden op sokken naar het boek van Annie Makkink.

Helden op sokken is tevens de laatste voorstelling van jeugdtheatergroep Maccus in zijn huidige samenstelling. Regisseur en artistiek leider Jos van Kan wordt na ruim zeven jaar opgevolgd door Moniek Merkx. Met Van Kan vertrekt ook een deel van zijn staf, onder wie de zakelijk leider en de dramaturge. Het afscheid is groots opgezet, een musical in de grote zaal voor kinderen vanaf een jaar of vijf. Maar geen gewone musical. Er is gekozen voor spreekkoren en a capella zang. Om beurten of gezamenlijk zingzeggen de broers en hun zusje de eenvoudige, grappige versjes van Makkink, waardoor het stuk een vloeiend ritme krijgt. Ook de aankleding is eigenzinnig: er lopen witte banen over het vrij kale toneel en de broers slepen met schuimrubberen cijfers rond, die dienen als bed, bank en speelgoed.

Natuurlijk heeft zusje na een tijdje genoeg van het sloven en gaat ze samen met kleine broer één en de kat op avontuur. De wastobbe blijkt met een paar bezemstelen zeer geschikt als boot en zo zeilen kinderen en kat op kousenvoetjes de wereld over: helden op sokken.

Het gemiauw van de kat roept verheugde reacties van de peuters in de zaal op, die bij de balie hun eigen handpop-versie van het dier kunnen krijgen. Om het jonge publiek bij de les te houden wordt er veel herhaald en benadrukt. Zo staan de broers iedere dag volgens een vast stramien op en marcheren ze in een grappige ganzenpas de wijde wereld in.

Helden op sokken is leuk en zorgvuldig uitgedacht, maar mist sensatie. Er is te weinig drama, te veel gestileerd spel en doordat de vertelstructuur van het oorspronkelijk boek intact is gelaten blijft het allemaal erg verhalend en afstandelijk.

Jeugdtoneel: Helden op sokken. Theatergroep Maccus. Vanaf 5 jaar. Gezien: 6/10 Schouwburg Rotterdam. Tournee t/m 8/12. Inl. 0900-0191 of www.maccus.nl

    • Jowi Schmitz