Journalist beboet wegens opruiing

Een columnist van het Twentse opinieweekblad De Roskam is door de Almelose politierechter veroordeeld tot het betalen van een boete van 500 euro. De rechter acht bewezen dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan opruiing toen hij vorig jaar september in zijn vaste column `Moordkuil in de Roskam' lezers opriep de ruiten in te gooien bij een voormalige Almelose wethouder.

Justitie had een boete van 1.500 euro of dertig dagen hechtenis geëist. De columnist, die ontkent, gaat bij het gerechtshof in Arnhem in hoger beroep. Hij voelt zich door de veroordeling beperkt in zijn vrijheid van meningsuiting.

Zijn advocaat wil de kwestie desnoods voorleggen aan het Europese hof voor de rechten van de mens in Straatsburg.

De journalist, J. Medendorp, had zich in eerdere columns al kritisch uitgelaten over de Almelose wethouder, toen vorig jaar september, kort na de aanslagen in New York, bij een Turks gezin in Hengelo de ruiten werden ingegooid. Medendorp schreef vervolgens dat ,,de laffe ruitengooiers'', als ze al ruiten wilden vernielen dat beter bij de wethouder konden doen, waarna hij het adres vermeldde.

Medendorp bestrijdt dat dit een expliciete oproep is om ruiten in te gooien. Volgens het vonnis van de Almelose rechtbank is een columnist al schuldig aan opruiing als de kans bestaat dat door zijn woordgebruik mensen `tot strafbaar gedrag' tegen het openbaar gezag worden bewogen.