Identificatie slachtoffers zeer moeilijk

Drie dagen na de bomaanslag op het Indonesische vakantie-eiland Bali, waarbij zeker 188 mensen zijn gedood, zijn nog slechts 39 van de zwaar verkoolde lichamen geïdentificeerd.

De autoriteiten kampen met grote problemen bij het conserveren van de stoffelijke resten in de tropische hitte van Bali.

De Balinese politie, bijgestaan door een forensisch team van de Australische Federale Politie, maakte vandaag bekend dat de identiteit van 39 doden inmiddels vaststaat. Onder hen zijn vijftien Australiërs, acht Britten, vijf Singaporezen, zes Indonesiërs en verder vakantiegangers uit Duitsland, Frankrijk, Nieuw-Zeeland en Ecuador. De namen zijn nog niet vrijgegeven.

Ten minste een Nederlander, een 34-jarige Leidenaar, verloor het leven. Drie Nederlanders, onder wie een echtpaar, gelden als vermist.

Het staat intussen wel vast dat de meeste slachtoffers Australiërs zijn. Er worden 160 Australische vakantiegangers vermist.

Twee leden van het Australische kabinet, minister van Buitenlandse Zaken Alexander Downer en zijn ambtgenoot van Justitie, Chris Ellison, brachten vandaag een bezoek aan Bali. Zij voerden gesprekken met plaatselijke autoriteiten en met de voorzitter van het Indonesische Volkscongres, Amien Rais. Daarna legden zij, de gezichten asgrauw, bloemen op de plaats van de explosie, nu een krater van vier meter doorsnede in het uitgaanscentrum van de badplaats Kuta.

Minister Downer zei dat zich in het geïmproviseerde mortuarium van het Sangla-ziekenhuis in de provinciehoofdstad Denpasar 182 lichamen bevinden. Hij voegde eraantoe ,,dat er waarschijnlijk nog meer slachtoffers zijn gevallen, die, omdat zij zich vlakbij de auto met de bom bevonden, aan stukken zijn geblazen''. De Balinese politie zocht vandaag in de verkoolde puinhopen naar lichaamsdelen.

Het Sangla-ziekenhuis in Denpasar beschikt niet over koelcellen en de verkoolde lichamen begonnen zondag, als gevolg van de tropische temperatuur, al tekenen van ontbinding te vertonen. Aanvankelijk werden zij provisorisch koel gehouden met blokken ijs. Toen dat maandag schaars werd, maakte men gebruik van koeltrucks voor vistransport. Australië heeft vandaag toegezegd zo spoedig mogelijk mobiele koelcellen naar Bali te vliegen. Volgens de autoriteiten zal men, gezien de vergaande staat van verbranding, bij de identificatie van doden moeten afgaan op tandartsdossiers en DNA-analyse.

Van de 326 mensen die bij de aanslag gewond raakten, zijn alle naar schatting 200 Australiërs inmiddels met Hercules-vliegtuigen van de Australische luchtmacht gerepatrieerd. De andere buitenlandse gewonden zijn overgevlogen naar Singapore of naar hun land van herkomst.

De gewonden die zich nog in Balinese ziekenhuizen bevinden, zijn allen Indonesiërs. Er is een tekort aan chirurgen die hoognodige huidtransplantaties kunnen uitvoeren. Ook is er gebrek aan steriele maskers en handschoenen.

    • Dirk Vlasblom