Hoerenlopers Heerlen krijgen dwangsom

De gemeente Heerlen zet vanaf januari een nieuw wapen in tegen hoerenlopers achter het station van die stad, de zogenoemde GMS-buurt. Mannen die zich buiten de tippelzone schuldig maken aan het zoeken naar prostituees, krijgen voortaan een dwangsom van 250 euro per overtreding opgelegd. Dat meldde de gemeente Heerlen dinsdag.

Politiemensen gaan speciaal toezicht houden op prostituanten in de GMS-buurt, die steen en been klaagt over de overlast van hoeren, hoerenlopers en junks. De politie zal vooral letten op rondrijdende automobilisten. De mannen worden staande gehouden en hun gegevens worden genoteerd. Bij de eerste overtreding krijgt iemand een waarschuwingsbrief thuis, bij herhaling moet de dwangsom worden betaald.

In de nieuwe aanpak van de gemeente Heerlen is er geen sprake meer van boetes, maar van dwangsommen. Via het strafrecht is het veel moeilijker gebleken om hoerenlopers die overlast bezorgen aan te pakken, terwijl dit via het bestuursrecht een stuk sneller gaat, aldus de gemeente.

Eerdere pogingen van de gemeente om hoerenlopers op te sporen aan de hand van de kentekens van hun auto's, werden door de rechter verboden, na een kort geding, aangespannen door de Rijksdienst voor het Wegverkeer.

De Rijksdienst wil de gegevens van de nummerborden niet beschikbaar stellen uit privacyoverwegingen.

Tegen deze weigering heeft de gemeente Heerlen bij de rechtbank een bodemprocedure aangespannen, maar dat gaat nog zeker een jaar duren. Zo lang wil de gemeente niet wachten met de aanpak van de hoerenlopers.