Handkar

José Sudupe is als officiële commissaris door de internationale wielerfederatie UCI naar de Ronde van Senegal gezonden. De man staat bekend als formeel en streng. Alsof dat gewicht in de schaal legt in Senegal.

Michel Thioub is een naam die er wel toe doet. Thioub is de organisator van de ronde. Een kalme en inspirerende kracht.

De aanvang van de proloog was gepland om drie uur in de middag. In de loop van de ochtend kwam het bericht door dat het ook vier uur kon worden. In elk geval zou een presentatie van de ploegen aan het publiek een half uur voor de start van de eerste renner plaatsvinden. Die presentatie moet ik gemist hebben.

Een van de drukste verkeersaders van Dakar had men vrijgemaakt voor de proloog van 1,6 kilometer. Twee lange rechte stukken; twee keerpunten in de vorm van rotondes. Strak glad asfalt, een parkoers voor flyers. Temperatuur: 35 graden Celsius.

Om vijf uur barstte het geweld uit de luidsprekers los. Er volgde een belangrijke mededeling: de startlijst klopte niet en het was te laat een nieuwe te maken. Een eenvoudige oplossing werd gegeven: de renners uit elke ploeg startten met een interval van een halve minuut, hiermee het UCI-reglement met voeten tredend. Renners uit dezelfde ploeg mogen nooit achter elkaar vertrekken. Men zou elkaar kunnen opwachten en bevoordelen.

Een paar coureurs bevonden zich op het moment van de mededeling elders op het parkoers. Zij waren veroordeeld tot een vertraagde, maar vliegende start.

Ik vertrok als eerste van de ploeg Senegal-Mixte. De strook noordwaarts liep flauw op. Tegenwind. Spoedig zat de gang erin. Op het keerpunt wachtte een verrassing: de rotonde was weer in beslag genomen door het verkeer. Keren moest vóór het keerpunt, wist een wild gebarende man in een lichtblauw gewaad mij aan het verstand te brengen.

Op het keerpunt kwam ik tegen: één venter met handkar en één taxi.

Mijn eindtijd weet ik niet, noch de eindtijd van anderen. Zeker is dat een Italiaanse prof van Selle Italia won. Zijn naam heb ik niet, noch de namen van anderen.

Vandaag heb ik vast deelnemerslijsten. Dan weet ik dus ook wie er rijdt in de ploeg Senegal-Mixte, die op het allerlaatste moment geformeerd werd.

Vandaag ook zal ik de Angolezen leren kennen die op het tijdstip van de proloog nog in een vliegtuig in de lucht hingen.

Vandaag zal het weer warm zijn. Vooral voor José Sudupe.

Dit is de eerste bijdrage van Peter Winnen, deelnemer aan de Ronde van Senegal.

    • Peter Winnen