Friesland Bank verkoopt dochter

Friesland Bank verkoopt zijn effectenpoot FBS Bankiers aan de VVAA groep, een zakelijke dienstverlener voor mensen werkzaam in de gezondheidszorg. De VVAA groep neemt een belang van 75 procent.

Dat heeft VVAA gisteren bekend gemaakt. VVAA, dat zijn hoofdkantoor in Utrecht heeft, bedient voornamelijk professionals uit de medische wereld, van artsen, tandartsen tot verpleegkundigen. De groep bestaat uit onder meer een leven- en een schadeverzekeringsmaatschappij, een financieel-economisch adviesbureau, een accountants- en een belastingadvieskantoor en vermogensbeheeractiviteiten. ,,Met FBS er bij kunnen we echt alles onder één dak doen. Een aantal bancaire diensten kopen we nu nog in bij derden. Dat zal in toekomst mogelijk veranderen'', zegt een woordvoerder van VVAA. Hoeveel VVAA betaalt voor het belang, is niet bekend gemaakt. De dienstverlener heeft 625 medewerkers en had een omzet van 220 miljoen euro in 2001.

Met de acquisitie van FBS haalt VVAA een effectenhuis binnen met 52 medewerkers. De effectenbank draaide vorig jaar een omzet van 10,8 miljoen euro. FBS (voorheen Friesland Bank Securities) moest dit jaar zestien banen schrappen door verslechterde omstandigheden op de financiële markten. FBS zal haar dienstverlening voor bestaande relaties en klanten van VVAA, naast beleggen, uitbreiden met producten en diensten op het gebied van sparen en lenen.

,,Het was voor FBS moeilijk een continue lijn in de prestaties te krijgen. Deze verkoop geeft meer garanties voor de toekomst'', zegt een woordvoerster van Friesland Bank. Door de overeenkomst gaan geen banen verloren. VVAA kan op termijn geheel eigenaar van FBS worden. Friesland Bank blijft wel beleggingsproducten en diensten afnemen van FBS.

Friesland Bank Securities kwam in 1997 voort uit Bank Bangert Pontier. Deze effectenbank kwam in opspraak door de betrokkenheid bij de grote beursfraudezaak. Daarin viel justitie ook Bangert Pontier binnen op verdenking van het witwassen van crimineel geld. Friesland Bank vergrootte daarna zijn belang in de bank van 60 naar 80 procent. In 1999 is dat uitgebreid naar 100 procent.