Ferrari dreigt met vertrek uit Formule I

Ferrari dreigt zich terug te trekken uit de Formule I als de voorgestelde hervormingsplannen doorgaan. President-directeur Luca di Montezemolo van Ferrari vindt de voornemens ,,idioot''.

FIA-voorzitter Max Mosley en Formule-I-baas Bernie Ecclestone lanceerden onlangs hun plannen om de Formule I weer spannend te maken. Dit seizoen ontbrak die spanning volledig door de hegemonie van Ferrari en zijn coureurs Michael Schumacher en Rubens Barrichello. Zondag eindigde met de Grote Prijs van Japan het Formule I-seizoen, geheel volgens verwachting met een eerste plaats voor Schumacher, gevolgd door zijn teamgenoot Barrichello. Vijftien van de zeventien races werden gewonnen door een coureur in een Ferrari: Schumacher won elf races, Barrichello vier. De Duitser en de Braziliaan misten alleen de overwinning in Maleisië (Ralf Schumacher, Williams-BMW) en Monaco (David Coulthard, McLaren-Mercedes).

Het belangrijkste voornemen is om teams die al te succesvol zijn tijdens het seizoen te straffen met extra gewicht in de auto. Als een coureur twintig WK-punten verzamelt, zou bij elk punt een extra kilo in zijn auto moeten worden geplaatst.

,,Ik ben er trots op dat Ferrari zo sterk is'', zei Di Montezemolo op de Italiaanse televisie: ,,Voor intelligente ideeën die de geest van de Formule I niet aantasten, sta ik altijd open. Maar in deze waanzin ga ik niet mee. Als deze plannen doorgaan, moet ik me serieus afvragen of Ferrari nog wel moet investeren in de Formule I.''

FIA-bazen Ecclestone en Mosley leggen de plannen 28 oktober voor aan de Formule-I-commissie, waarin alle teambazen vertegenwoordigd zijn. Ecclestone ontkent dat hij Ferrari wil straffen. ,,We willen alleen spannende races. De topteams moeten ronde aan ronde met elkaar strijden.''

De kijkcijfers daalden snel in de loop van het seizoen. Dit seizoen was de wereldtitel al vergeven in juli, nadat Schumacher de Grote Prijs van Frankrijk had gewonnen. Het was de vijfde wereldtitel voor de Duitser. Driemaal werd hij wereldkampioen achter het stuur van een Ferrari, tweemaal in dienst van Benetton. ,,We hoeven volgend jaar niet per se zo dominant te zijn als dit jaar'', zei Schumacher zondag in Japan. ,,Als we maar blijven winnen.'' Hij sprak de verwachting uit dat de verschillen met de andere teams kleiner zullen zijn dan dit seizoen. In de meeste races namen de Ferrari's al vanaf de start een aanzienlijke voorsprong op de concurrentie.