Duitsland laat bezwaarmakers 25 euro betalen

De Stichting Platform Vliegveld Laarbruch, een actiegroep van burgers in het Noord-Limburgse Bergen, is woedend op de regering van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen in Düsseldorf. Noordrijn-Westfalen wil 3.400 inwoners van Noord-Limburg en Oost-Brabant, die vorig jaar bezwaren indienden tegen de heropening van het vlak over de grens gelegen Laarbruch, 25 euro in rekening brengen als hun bezwaar wordt afgewezen.

Voorzitter H. Buffart van de Stichting Platform Vliegveld Laarbruch, die gisteren op de hoogte is gesteld van de Duitse plannen, spreekt van een ,,hoogst ondemocratisch voornemen''. Het is een dreigement, zegt hij. ,,Wie zijn bezwaarschrift niet intrekt, moet betalen. We zijn hierdoor overvallen. Een dergelijke mistige handelwijze accepteren we niet, we willen daarover opheldering. Onze actiegroep heeft zich altijd netjes opgesteld, maar nu zal haar houding harder worden.''

De 3.400 Nederlandse grensbewoners tekenden vorig jaar augustus protest aan tegen het opnieuw openstellen van Laarbruch, maar kregen tot nu toe geen antwoord. De bezwaarmakers, onder wie de gemeente Bergen, vrezen niet alleen geluidsoverlast van Laarbruch, maar ook aantasting van het nationaal park bij Bergen door vrachtverkeer van en naar het vliegveld. Zij eisen daarom een milieu-effect-rapportage.

Volgens voorzitter Buffart van de actiegroep is de regering van Noordrijn-Westfalen daar tegen. ,,De Nederlandse oud-minister Pronk van Milieu was daar vóór'', zegt hij, ,,maar hij heeft niet doorgezet.''

De voormalige NAVO-vliegbasis Laarbruch werd in 1999 gesloten. De Rotterdamse zakenman H. van de Lande, die het vliegveld heeft gekocht, kreeg begin dit jaar toestemming de luchthaven te ontwikkelen. Laarbruch moet de ,,logistieke draaischijf'' worden tussen de Randstad en het Duitse Ruhrgebied. De vliegbasis meet 620 hectare en kostte Van de Lande een kleine vijftien miljoen euro. Hij wil ,,als eerste aanzet'' tien à twintig miljoen euro in het vliegveld investeren, en vervolgens nog eens ,,45 miljoen''.

Van de Lande, in 1994 gekozen tot Rotterdams Havenman van het jaar, is eigenaar van het bedrijf Ridderhaven, dat twee grote logistieke distributiecentra bezit in het Limburgse Wanssum en het Duitse Wesel, beide vlakbij Laarbruch.