Commissarissen Econosto negeren motie

De raad van commissarissen van technisch dienstverlener Econosto heeft maandag tijdens een bijzondere vergadering van aandeelhouders een motie van wantrouwen naast zich neergelegd. De motie kreeg een meerderheid van de aanwezige stemmen. ,,De echte reden van de motie was ons niet duidelijk'', zei het nieuwe bestuurslid J. van Os na afloop.

Het is ongewoon dat een raad van commissarissen een dergelijke stap van de aandeelhouders negeert. Sinds augustus staat commissaris J. van Caldenborgh als gedelegeerd commissaris aan het hoofd van de onderneming, nadat de toezichthouders het vorige bestuur naar huis had gestuurd. Volgens directeur P. de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) was een deel van de aandeelhouders het met dat besluit niet eens.

De onderneming in Rotterdam verkeert in problemen. Door economische tegenwind en problemen bij een aantal dochterondernemingen is de winstgevendheid teruggelopen.

Het bedrijf heeft reorganisatieplannen. De commissarissen voelden zich door het oude dagelijks bestuur niet goed ingelicht over het beleid. Econosto heeft onder meer problemen in Frankrijk.

Bij heel Econosto werken 2.000 mensen. De technisch dienstverlener, met een notering aan de effectenbeurs in Amsterdam, boekte in het eerste halfjaar nog een nettowinst van 9 miljoen euro. Die was geheel toe te schrijven aan de verkoop van twee dochterondernemingen. Zonder die verkoop resteerde een verlies van 0,4 miljoen euro.

De problemen bij Econosto zijn zodanig dat de banken ,,de situatie kritisch en nauwlettend'' volgen. Zo wil ABN Amro volgens De Vries van de VEB een lening versneld afgelost zien worden.