Beurskoersen schieten omhoog

De koersen op het Damrak herstelden zich vanochtend na het verlies van gisteren. Ook de overige beurzen in Europa beleefden flinke koersstijgingen. Het vooruitzicht op een hogere opening van Wall Street, en meevallende bedrijfscijfers waren de voornaamste impuls. In New York komt de stroom van derdekwartaalcijfers vanmiddag echt op gang.

In Amsterdam was het vooral Philips, waarvan beleggers vanmorgen de derde-kwartaalcijfers goed ontvingen, dat de toon zette. Het fonds klom met 8,3 procent rond het middaguur. Ook Aegon beleefde een adembenemende koersrally, met een stijging van 10 procent. Andere opvallende stijgers waren Ahold en ABN Amro met beide 8 procent, ING met ruim 7 procent en ASML met 15,7 procent. De gunstige stemming rusulteerde in een AEX-index die met 5,3 procent opstoomde naar een waarde van 332,32 punten rond het middaguur. Daarmee waren de koersen weer even hoog als halverwege september.

Londen noteerde aan het eind van de ochtend ruim 3 procent hoger. Voor Frankfurt stond er een winst van 5 procent op de borden, terwijl de beurs van Parijs een winst liet zien van 4,5 procent. Deze beurzen profiteerden eveneens van het Philips-effect, terwijl in Frankfurt de koersen van de vorige week nog geplaagde bank- en verzekeringssector verder herstelden.

De effectenbeurs van Tokio heeft vanmorgen forse koersstijgingen laten zien. De Nikkei-index ging met 307,12 punten omhoog tot 8836,73. Dat is een stijging van 3,6 procent. Net als op een aantal andere beurzen in Azië hadden de aanslagen op Bali vrijwel geen invloed op het handelsverloop. De beurs van Tokio was gisteren gesloten wegens een nationale feestdag.

Op de beurs van Hongkong, die gisteren ook dicht was, stond de beursindex aan het eind van de handel op een winst van 4,1 procent. Zuid-Korea deed het met een gemiddelde koerswinst van 2,5 procent. In Australië stegen de aandelenkoersen met 1 procent.

De beurzen in het zuidoosten van Azië, die maandag omlaag waren gegaan na de bomaanslagen op Bali, waren ook vandaag voor een deel lager. De dalingen vielen echter mee.

De beurs van Jakarta zakte in de ochtend aanvankelijk nog 4 procent weg na gisteren 10 procent te hebben verloren, maar was bij sluiting alsnog 1,4 procent hoger.