Arrestaties in Finland

De Finse politie heeft gisteren twee jongeren aangehouden in verband met de bomaanslag die vrijdag in een winkelcentrum in een voorstad van Helsinki aan zeven mensen het leven kostte.

De politie kwam de twee op het spoor via een chatroom op internet, waar informatie werd uitgewisseld over explosieven. Iemand die zich Einstein noemt, en die de inmiddels gesloten chatroom beheerde, zei op de Finse radio dat de deelnemers informatie over het maken van bommen uitwisselden, maar niet de bedoeling hadden om ook werkelijk een aanslag te plegen. De dader van de aanslag, die daarbij zelf is omgekomen, had regelmatig contact via de chatroom. De politie probeert via de aangehouden jongeren te achterhalen hoe de dader aan het materiaal is gekomen voor de vervaardiging van de bom en of hij mogelijk hulp heeft gehad.