Appels en peren

Vrienden namen uit hun Franse moestuin een auto vol vruchten mee en deelden die bij thuiskomst kwistig uit. In het kistje dat mij werd toebedeeld zaten allerlei mij totaal onbekende rassen van appels en peren met heerlijke smaken en sappig vruchtvlees. Donkergroene peertjes met een rood blosje en keiharde zure appels die een breed uitdijende afgeplatte vorm hadden die mij herinnerden aan die begeerlijke zure appels van onze overburen die ik als kind graag plukte in de schemering. Enfin, ik stopte appels en peren met wat wijn en zaden bij elkaar onder een kruimelkorst in de oven en dat leverde een lekker herfsttoetje op.

Bereiding: Boor de appels uit, schil ze en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd de peren in kwarten, schil ze, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in blokjes. Doe de vruchten in de pie-vorm samen met 3 eetlepels van de wijn. Strooi er pijnboompitten, gemberpoeder en kristalsuiker over en hussel alles even om. Maak het kruimeldeeg. Vermeng volkorenmeel, zout, suiker, piment en kaneel met elkaar in een beslagkom. Snijd er met een deegkruimer (of gebruik twee messen) de blokjes boter doorheen tot een fijnkruimig mengsel is verkregen. Strooi dit over de vruchten zodat ze volledig met de deegkruimels worden bedekt. Sprenkel nog een eetlepel witte wijn over de deegkruimels. Bak deze herfstcrumble 30-35 minuten bovenin een voorverwarmde (200° C) oven. Serveer lauw of op kamertemperatuur en geef er crème fraîche bij. Niets nieuws onder de zon maar wel lekker.

    • Florine Boucher