Alle divisies van Philips tonen herstel

Philips heeft in vergelijking met een jaar geleden in alle divisies een hoger resultaat geboekt. Mede door een afboeking op zijn belang in Vivendi is het elektronicaconcern in het derde kwartaal toch verliesgevend.

Ondanks ,,de zeer moeilijke marktomstandigheden'' verwacht Philips over heel 2002 (exclusief boekhoudkundige afwaarderingen) op winst uit te komen. Beleggers reageerden enthousiast op de bekendmaking. Het aandeel stond tegen het middaguur 8,5 procent hoger op 16,28 euro.

Philips boekte in de periode van juli tot en met september een verlies van 330 miljoen (tegen 736 miljoen in 2001). Het bedrijfsresultaat, waarbij geen rekening is gehouden met afboekingen, rente en belastingen, kwam uit op 135 miljoen euro positief. In het derde kwartaal van 2001, waarin de aanslagen in de Verenigde Staten vielen, was sprake van een negatief resultaat van 505 miljoen euro. Philips boekte zijn belang in het Franse mediabedrijf Vivendi met 339 miljoen euro af, hetgeen ten laste van de winst wordt gebracht. In het vierde kwartaal vreest het concern voor 800 miljoen euro op zijn belang in automatiseerder Atos Origin te moeten afboeken, als gevolg van het slechte beursklimaat.

De economische tegenwind van dit moment tracht Philips onder meer te pareren met kostenbesparingen en reorganisaties, met name bij de divisies Componenten en Semiconductors. Componenten, dat dit jaar deels wordt verkocht en deels wordt ondergebracht bij andere divisies, leed een verlies van 67 miljoen euro, tegen een verlies van 119 miljoen een jaar eerder.

Bij de chipdivisie verbeterde het resultaat – het verlies liep terug van 291 miljoen tot 58 miljoen – maar van marktherstel is geen sprake.

De grootste divisie van Philips, Consumentenelektronica (CE), zag de omzet met 16 procent dalen, vooral als gevolg van de problemen in de telecommarkt. Het bedrijfsresultaat was positief (24 miljoen), tegen een verlies van 45 miljoen een jaar eerder. Ten opzichte van het tweede kwartaal liep het verlies in de VS bij deze divisie met de helft terug tot 19 miljoen euro. Eerder had bestuursvoorzitter G. Kleisterlee gedreigd CE in Amerika te sluiten wanneer de resultaten zich niet zouden verbeteren.

Tegen de verwachting van analisten in steeg de omzet van Philips met 2 procent tot 7,3 miljard euro. Azië en Noord-Amerika realiseerden omzetgroei, Europa bleef gelijk, terwijl de verkopen in Latijns Amerika daalden.