Aanval op bus in Noord-Israël, moefti van Jeruzalem in arrest

Israël is vanochtend opnieuw opgeschrikt door een Palestijnse aanslag op een bus in de buurt van Beit Shean, in het noordoosten. Volgens de Israëlische legerradio werd de bus door een of meerdere aanvallers onder vuur genomen en raakten vijf Israëliërs licht gewond.

De aanval had plaats op het tijdstip dat de Israëlische premier Ariel Sharon onderweg is naar de Verenigde Staten. Sharon zal morgen in Washington een ontmoeting hebben met de Amerikaanse president Bush, die zich de afgelopen tijd kritisch heeft uitgelaten over het Israëlische optreden in de bezette Palestijnse gebieden. Nu Washington een militaire interventie in Irak voorbereidt, wil het dat de Israëlische regering zich onthoudt van harde acties tegen de Palestijnen, zoals eerder het beleg van Yasser Arafat in Ramallah.

Vanochtend bevestigde de Israëlische politie de arrestatie van de moefti van Jeruzalem, sjeik Ekrima Sabri. Moefti Ekrima Sabri, de hoogste islamitische geestelijke van de stad, deed in juni van zich spreken door in een interview met de krant Al-Ayyam het recht te verdedigen van Palestijnen zich door zelfmoordaanslagen te verweren tegen Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden.

Begin dit jaar was de radicale leider nadrukkelijk afwezig op een bijeenkomst in Alexandrië van joodse, islamitische en christelijke leiders uit het Midden-Oosten, die in een gezamenlijke verklaring opriepen tot een bestand in het Israëlisch-Palestijnse conflict en terugkeer naar vredesonderhandelingen. Die bijeenkomst had de steun van de Palestijnse leider Arafat.

Een woordvoerder van de Israëlische politie verwees vanochtend naar de gewraakte uitspraken van moefti Ekrima Sabri in Al-Ayyam. In het interview zei de geestelijke dat de Palestijnen zich mogen verdedigen tegen de Israëlische bezettingspolitiek en dat de islam het plegen van zelfmoordaanslagen niet verbiedt. Volgens de politiewoordvoerder is de moefti in zijn woning gearresteerd om ,,te worden ondervraagd door de politie, die handelt in opdracht van de procureur-generaal''.

Afgelopen nacht arresteerde het Israëlische leger op verschillende plekken op de Westelijke Jordaanoever zeven Palestijnen, onder wie twee activisten van de Islamitische Jihad. Het leger meldde ook dat het bij Jenin een werkplaats heeft opgeblazen waar explosieven zouden worden gemaakt.