Wereldtitel Zweedse na valpartij

De Zweedse Susanne Ljungskog is zaterdag wereldkampioen bij de vrouwen geworden. Lang leek de titelstrijd op een massasprint uit te draaien. Er reed weleens een groepje weg, maar op twee ronden (25 kilometer) voor het einde was de groep weer compleet.

Mirjam Melchers gokte op een ontsnapping in de slotfase, maar was niet mee toen de Zwitserse Brändli, de Spaanse Somarriba Arrola en de Australische Carrigan een gat sloegen van twintig seconden. Ze raakte niet in paniek; hoe verder de koers vorderde hoe beter Melchers zich begon te voelen. In de laatste klim besloot ze de sprong naar de kopgroep te maken. De Zweedse Ljungskog, anderhalf jaar geleden weggestuurd bij Farm Frites, sprong mee en kwam in de afdaling op ongeveer anderhalve kilometer voor de finish ongelukkig in aanraking met Melchers. De Nederlandse ging onderuit en kreeg ook oud-wereldkampioene Stahoerskaja nog over zich heen.

Ljungskog bleef overeind, achterhaalde het trio op 500 meter voor de streep en won de sprint voor Brändli en Somarriba. Ljungskog, 26 jaar en dit jaar rijdend voor Vlaanderen-T-Interim, was zich na het incident met Melchers van geen kwaad bewust. ,,Ik denk dat Melchers mijn achterwiel raakte en daarom viel.''