VVD-leider Zalm zegt kabinet de wacht aan

Fractievoorzitter Zalm van regeringspartij VVD heeft gisteren het kabinet-Balkenende de wacht aangezegd. In het tv-programma Buitenhof zei hij: ,,Als de regering niet in staat is te regeren, dan moet ze ophouden.'' Volgens de liberale voorman moet Balkenende de ruzie tussen de LPF-ministers Bomhoff (Volksgezondheid) en Heinsbroek (Economische Zaken) beslechten, want ,,twee ruziënde ministers die elkaars bloed wel kunnen drinken, daar kan geen kabinet mee voortbestaan''.

Gisteravond voerden alle LPF-bewindslieden op een geheime locatie langdurig overleg over de problemen tussen Bomhoff en Heinsbroek. Naar het zich vanochtend liet aanzien leverde de bijeenkomst geen resultaten op. Staatssecretaris Phoa (Emancipatiezaken) zei vanochtend dat het gesprek ,,zal worden voortgezet''. Het doel van het overleg, dat naar verluidt tot vanochtend zes uur duurde, was te komen tot een oplossing van de vete tussen Bomhoff en Heinsbroek. Het gesprek was een vervolg op de besprekingen vorige week op het ministerie van Verkeer en Waterstaat tussen de LPF-ministers en -staatssecretarissen. Toen waren de twee kemphanen niet aanwezig.

De onverenigbaarheid van de twee bewindslieden bleek onlangs toen duidelijk werd dat Heinsbroek het vice-premierschap van Bomhoff zou willen overnemen als hij de nieuwe partijleider van de LPF zou worden. Vorige week lekte uit dat Bomhoff Heinsbroek `adviseerde' om het onder hem ressorterende Centraal Planbureau (CPB) de opdracht te geven de rekenmodellen te veranderen.

Buiten de kring van bewindspersonen was vanochtend in de top van de LPF weinig bekend over de gang van zaken gisteravond. Gemandateerd partijbestuurder Maas zei ,,van niets te weten''. Kamerlid Hoogendijk, nummer twee van de LPF-fractie en intimus van Heinsbroek, zei evenmin op de hoogte te zijn. De fractie bereidt zich volgens hem voor op woensdag, wanneer de positie van haar voorzitter Wijnschenk ter discussie staat. Tijdens een recente bijeenkomst van de regiobestuurders van de LPF werd aangedrongen op vervanging van Wijnschenk. Maas zei later tegen deze krant dat hij Wijnschenk en diens medestanders uit de fractie wil verwijderen. Zalm zei gisteren echter dat hij geen verdere scheuring van de LPF-fractie accepteert. ,,Dan hebben we echt een probleem. Waar steunt het kabinet dan nog op?''

Hoofdartikel: pagina 9

www.nrc.nl: dossier LPF