Vrienden trainen Arabieren

Gerard van der Lem vertrekt morgen naar Saoedi-Arabië. De voormalige assistent van Louis van Gaal bij Ajax en Barcelona en oud-trainer van AZ wordt in dat land technisch directeur van de voetbalbond. Van der Lem tekende een contract tot en met het wereldkampioenschap van 2006 in Duitsland. In zijn kielzog vertrekken ook de Nederlanders Jan Nederburgh, Co Jager en Martin Koopman naar het Midden-Oosten.

Wilde u per se landgenoten meenemen naar Saoedi-Arabië?

Gerard van der Lem: ,,Ik heb er geen zin in om in mijn eentje in dat land te verblijven. Daardoor duurden de onderhandelingen met de Saoedische voetbalbond wat langer, want ik wilde voor dat trio goede contracten uit het vuur slepen. Dat is gelukt. Nederburgh wordt keeperstrainer, Jager en Koopman assisteren me op het veld. Het zijn vrienden van me, ik weet wat ik aan ze heb.''

De positie van trainers in het Midden-Oosten is uiterst wankel. Heeft u zekerheden ingebouwd in uw contract?

,,Tsja, wat zijn zekerheden? Ik heb een contract voor drieëneenhalf jaar getekend, ik ga ervan uit dat ik de klus afmaak. Naast technisch directeur van de voetbalbond ben ik ook bondscoach. Het is de bedoeling dat ik een sterke ploeg formeer die zich kan kwalificeren voor het WK in 2006. De bestuurders van de bond hebben vertrouwen in me, dat blijkt ook wel uit mijn contract. Natuurlijk kunnen er vreemde dingen gebeuren als de resultaten slecht zijn, maar daar ga ik niet van uit.''

Welke verwachtingen heeft u op sportief gebied?

,,Ik wil van Saoedi-Arabië een goed voetballende ploeg maken. Johan Cruijff zei ooit: `Wanneer je de bal hebt, kan de tegenstander niet scoren'. Ik wil dat mijn elftal aanvalt, we gaan dan ook een variant op het 4-3-3-systeem spelen. Als technisch directeur mag ik het beleid uitstippelen, ik heb veel vrijheden. In de aanloop naar het WK spelen we met de ploeg nog belangrijke toernooien. Het is zaak om goede resultaten te boeken, dan zijn de mensen in Saoedi-Arabië tevreden. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als we ons kwalificeren voor het WK in 2006. Daar streven we in ieder geval wel naar.''