Verkiezingen in Servië ongeldig

De Servische presidentsverkiezingen zijn ongeldig verklaard wegens een te lage opkomst. Ruim 45 procent van de stemgerechtigden bracht gisteren zijn stem uit. De Servische kieswet schrijft voor dat meer dan de helft van het electoraat moet stemmen.

Het ging in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen tussen Vojislav Koštunica en Miroljub Labus. Koštunica, nu president van Joegoslavië, wist 67 procent van de stemmen te halen. Labus, vice-premier van Joegoslavië, kreeg 31 procent. Beiden hekelden de lage opkomst. ,,Geen enkel land kan daar trots op zijn'', aldus Labus.

De lage opkomst zou voornamelijk te wijten zijn aan de ontevredenheid onder het Servische volk. Ze vinden dat hun leiders te veel ruziën en te weinig doen. Ook had de ultra-nationalist Vojislav Šešelj (die 22 procent kreeg in de eerste ronde) opgeroepen tot een boycot van de tweede ronde.

Servië wacht na deze ongeldige verkiezingen een turbulente tijd. De huidige Servische president, Milan Milutinovic, wordt wegens oorlogsmisdaden gezocht door het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. Zijn ambtstermijn loopt op 31 december af. Heeft Servië dan nog geen nieuwe president, dan zal de voorzitter van het parlement die taak tijdelijk overnemen.

Koštunica en Labus lieten zich gisteravond niet uit over hun verdere plannen. ,,Ik denk nog na over wat te doen'', aldus Koštunica. Nieuwe verkiezingen zouden binnen twee maanden georganiseerd moeten worden. Er gaan echter stemmen op om eerst de kieswet aan te passen, waardoor een opkomst van minimaal vijftig procent niet meer nodig is.

Westerse diplomaten reageerden terughoudend. ,,In deze zware, economische tijden kan Servië dit niet gebruiken'', aldus een van hen. Het land moet economische hervormingen doorvoeren om meer internationale hulpgelden te krijgen en buitenlandse investeerders aan te trekken.