Veel vorsten op gastenlijst uitvaart

Bij de uitvaart van prins Claus zijn morgen zeker veertien buitenlandse vorstenhuizen vertegenwoordigd. De Rijksvoorlichtingsdienst maakte gisteren de voorlopige gastenlijst openbaar. Daarop staan onder anderen de Belgische koning Albert II en koningin Paola, de Spaanse koning Juan Carlos I en koningin Sofia, de Britse prins Charles, de Deense koningin Margrethe II en prins Henrik, de Zweedse koning Carl XVI Gustaf en koningin Silvia, de Japanse prins Akishino en prinses Kiko van Japan. Ook prins Albert uit Monaco, de Noorse kroonprins Haakon en prinses Mette-Marit komen.

Andere vooraanstaande gasten zijn de Duitse bondspresident Rau en zijn vrouw en de cellist Mstislav Rostropovitsj, een vriend van de koninklijke familie. In de Nieuwe Kerk, waar de uitvaart plaatsvindt, is plaats gemaakt voor 1.950 genodigden, onder wie politici en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties. Er hebben zich ruim 500 fotografen en journalisten uit binnen- en buitenland aangemeld.

Het defilé van de bevolking langs de baar met het stoffelijk overschot van prins Claus in paleis Noordeinde is gisteravond afgesloten. De politie schat dat sinds donderdagochtend in totaal 90.000 mensen langs de kist zijn gegaan. Mensen stonden vaak urenlang in de kou te wachten.

Koningin Beatrix en haar zoons en schoondochters hebben gisteren een kerkdienst in de hervormde Kloosterkerk in Den Haag bijgewoond, waar zij vaker ter kerke gaan. De dienst was aangepast naar aanleiding van het overlijden van prins Claus.

Dit weekeinde is op diverse plaatsen gerepeteerd voor de uitvaart. De rouwstoet maakte een proefrit, de Bourdonklok in de Oude Kerk in Delft, waarlangs de stoet gaat, werd geluid, militairen in Delft oefenden saluutschoten met een kanon en op de Waalsdorpervlakte exerceerde de ere-escorte van de cavalerie.

De dienst stadsbeheer van de gemeente Delft en vertegenwoordigers van Defensie hebben de route van de rouwstoet geïnspecteerd. Vandaag worden alle auto's die nog langs de route staan, weggesleept.