Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over bejaarden uit het woonzorgcentrum in Delft die erbij waren toen de Oranjes Hendrik, Emma en Wilhelmina werden begraven. Verder aandacht voor de oorlog in Soedan waar de rebellen en de regering een staakt-het-vuren zouden hebben afgesloten. Ned.2, 17.30-18.43u.

Afscheid van prins Claus. Vooruitblik op de bijzetting van prins Claus in het familiegraf van de Oranjes in de Nieuwe Kerk in Delft. Historicus Jan Bank vertelt over de gang van zaken morgen en over de bijzetting van koningin Wilhelmina in 1962, waarvan ook beelden worden getoond. Verder aandacht voor de kerkdienst en gasten uit het buitenland. Ned.2, 18.55-20.25u.

Netwerk. Aandacht voor de maatregelen in Rotterdam om de stad veiliger te maken en een portret van burgemeester Ivo Opstelten. Verder de voorbereidingen van de internationale media op de uitvaart van prins Claus. Ned.1, 20.30-21.02u.

Nova. Verslag uit Bali over de bomaanslag op de discotheek in Kuta en aandacht voor Noord-Ierland waar de Britse regering tijdelijk het bestuur heeft overgenomen. Ook de voorbereidingen op de uitvaart van prins Claus. Ned.3, 22.30-22.57u.

Bijzetting prins Claus. Rechtstreeks verslag van de kerkdienst en bijzetting in het familiegraf in de Nieuwe Kerk in Delft van de vorige week zondag overleden prins Claus. Diverse gasten onder wie historicus Jan Bank, ceremonie-kenner Thijs van Leeuwen en theologe Jacobine Geel geven een toelichting op de rouwstoet, begrafenis en uitvaartdienst. Morgen, Ned.2, 9.00-14.00u.

DOCUMENTAIRE

Afval als ontwikkelingshulp. Eerder uitgezonden documentaire van Joost de Haas naar aanleiding van het overlijden van Prins Claus, in wiens leven ontwikkelingshulp een zeer belangrijke thema vormde. Ned.3, 20.02-20.33u.

FILM

The Thomas Crown Affair (John McTiernan, 1999, VS). Overbodige re-treat van Norman Jewisons thriller uit 1968. Steve McQueen en Faye Dunaway moesten wijken voor Pierce Brosnan en Rene Russo als respectievelijk kunstdief en verzekeringsagente die iets van hem wil. SBS6, 19.49-21.56u.

Jaws 2 (Jeannot Szwarc, 1978, VS). Flauw vervolg op Steven Spielbergs succesfilm is een fantasieloze nabootsing van het origineel, met behoud van politiechef Roy Scheider, echtgenote Lorraine Gary en burgemeester Murray Hamilton. Haai lust dit keer vooral tieners. V8, 20.30-22.40u., met reclame.

Conspiracy Theory (Richard Donner, 1997, VS). Doorsneethriller met spectaculaire achtervolgingen, fotogenieke schietpartijen en vooral twee supersterren: paranoïde taxichauffeur Mel Gibson waarschuwt overheidsdienaar Julia Roberts voor aanslag op de president. Yorin, 21.30-0.05u., met reclame.

. West Beyrouth (Ziad Doueiri, 1998, Fr./Lib.). Libanese regisseur maakte met Frans geld een indrukkende film over het verscheurde Beiroet van 1975. Zowel een geloofwaardige tekening van het leven van een groepje moslim-pubers, die de werkelijkheid als een spannend jongesboek ervaren, als een goed beeld van de chaos en het drama dat de Libanese hoofdstad vele jaren in zijn greep hield. TV5, 22.20-24.00u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met schrijver, acteur, dramaturg en regisseur Aart Staartjes naar aanleiding van het boek Meneer Aart, leven en werken van de man die geen kindervriend wil heten van Sietze van der Hoek. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van schrijver Thomas van Aalten in Amsterdam een reportage over de Nederlands-Chinese dirigent Kian Pin Hiu, die onlangs naar de Chinese stad Tiajin reisde om het symfonieorkest te dirigeren en zijn broer, de violist Kian Hwa, te ontmoeten. In het tweede uur o.a. journalist Stephan Sanders over zijn werkplek. 747AM, 22.04-24.00u.

Met het oog op morgen. Verschillende kunstenaars en betrokkenen bij het Prins Claus Fonds vertellen over hoe de prins hen inspireerde. Dirigent Ton Koopman spreekt over de relatie tussen hem, prins Claus en Bach en ook architect Ashok Bhalotra spreekt over hoe de prins hem inspireerde. Journalist Anil Ramdas neemt via een gesproken column afscheid. Radio 1, 23.04-24.00u.

De kist van Pessoa. Over de zoektocht in Lissabon naar de kist die de Portugese schrijver Fernando Pessoa (1888-1935) na zijn dood heeft nagelaten. In de kist zaten 27.543 manuscripten, vaak oude enveloppen, rekeningen en blocnotevelletjes waarop met de hand een gedicht of prozafragment was gekrabbeld. Radio 1, 0.04-0.45u.