Taartgooiers Fortuyn beboet

De drie personen die in maart taarten in het gezicht gooiden van Pim Fortuyn, zijn vanochtend door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een boete 500 euro per persoon.

De officier van justitie had een taakstraf van dertig uur geëist en een voorwaardelijk celstraf van een week met een proeftijd van een jaar. De twee advocaten van de taartgooiers, twee vrouwen en een man (27, 28 en 25 jaar) die niet bij de rechtzaak aanwezig waren, overwegen hoger beroep.

De taart-actie had plaats bij de presentatie van Fortuyns boek De puinhopen van acht jaar paars op 14 maart in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. De taartgooiers waren van de actiegroep `Biologische Bakkers Brigade'. Met hun actie wilden ze ,,het charisma van de onaantastbare extreemrechtse populist'' doorbreken.

Volgens de advocaten van het trio is het niet bewezen dat de verdachten de gooiers van de taarten waren geweest. De identificatie op grond van beeldmateriaal vinden zij onvoldoende omdat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) dat de beelden onderzocht, in haar rapport aangaf dat ze op grond van de beelden niet tot ,,positieve identificatie'' konden overgaan.

Aanvankelijk was er onduidelijkheid over inhoud van de taarten. Zo zou er braaksel, zuur en kippenstront in de taarten gezeten hebben. Fortuyn sprak in zijn aangifte van ,,een branderig gevoel'' in zijn ogen en zijn ,,kostuum was totaal vernield''. Ook voerde de officier van justitie aan dat de vloerbedekking van het perscentrum vervangen moest worden. Maar de bakkers van de taarten verklaarden vanochtend dat het bosbessen-vanilletaarten waren, die ,,geconsumeerd zouden worden'' als de actie niet was doorgegaan.

De advocaten van het drietal spraken over een ludieke actie, met ,,kwalitatief goede taarten''. Ook had Fortuyn, volgens de verdediging, na afloop verteld dat hij zich in zijn integriteit voelde aangestast, maar dat het geen pijn had gedaan en dat hij er wel om kon lachen. Het gooien met taarten was volgens de raadsvrouwen van de verdachten nog een van de weinig mogelijkheden voor actievoerders om ,,personen op een publieke manier een hak te zetten''.

De rechter vond dat de identificatie van de daders met videobeelden voldoende was en dat er met de actie sprake was van openlijke geweldpleging. ,,Taartgooien mag ludiek heten en geen pijn doen, maar de integriteit van Fortuyn werd nadrukkelijk aangetast.'' De actievoerders spraken vanmorgen van een hetze. ,,Als Fortuyn niet vermoord was, hadden we deze overtrokken aandacht nooit gekregen. Als iemand niet tegen taarten kan, moet hij niet de politiek in gaan, maar thuis blijven.''