Paarden op balletschoenen door de bossen van Boekelo

Niks eventing, in Boekelo wordt nog altijd gesproken over de military. Bij de editie van dit jaar werden veel records gebroken. Ook in de gastentent.

In de herfst trekt hippisch Nederland massaal naar Boekelo. Daar is zij getuige van de ultieme krachtmeting van paard en mens in de natuur, eventing – ook al heet het in Boekelo nog altijd `de military'. Dit jaar hadden paarden, ruiters, organisatie en horeca-uitbaters niets te klagen. Er waren slechts zeven valpartijen.

De military van Boekelo was dit jaar een andere dan bijna alle voorgaande edities. Zelfs de natuur was nog niet toe aan de 32ste editie van het evenement: staan de bomen met hun bladeren gewoonlijk in schitterende herfstkleuren te pronken in het fraaie Twentse landschap, gisteren waren ze bijna allemaal nog groen. Het publiek hoefde deze jaargang ook niet te `baggeren'. Door het uitblijven van regen kon men op nette schoenen door de cross, in plaats van op laarzen.

De prima omstandigheden waren ook van invloed op het wedstrijdverloop. De cross-country was lichter dan anders om te rijden. Nergens zoog de bodem de krachten uit de benen van de paarden, overal kon voluit worden gegaloppeerd. Zelfs na de laatste van de 99 deelnemers was de baan nog ongerept. De paarden konden op balletschoenen door het parcours en hoefden nergens hun reserves aan te spreken. Daardoor kwam in de einduitslag het ongekend hoge aantal van 79 gefinishte combinaties voor.

Bettina Hoy-Overesch (39) won deze editie van Boekelo. De Duitse nam de leiding na een schitterende dressuurproef. In de cross overschreed zij met haar elfjarige Ierse schimmel Ringwood Cockatoo de toegestane tijd met twee seconden. Dat leverde haar 0.8 strafpunt op, waardoor haar voorsprong op de Nieuw-Zeelandse Heelan Tompkins slechts 0.39 punten minder was dan de vijf strafpunten die een afgeworpen boom in het derde onderdeel, het afsluitende springparcours, oplevert. Met een overschrijding van één seconde van de toegestane tijd in de cross had Hoy zich dat ene foutje wel kunnen permitteren, en dan nog een honderdste punt voorsprong overgehouden. Toen Tompkins foutloos bleef in het springen, moest Hoy foutloos blijven, anders zou de zege aan haar voorbij gaan. Hoy is ervaren. Zij nam deel aan twee Olympische Spelen, drie wereld- en vier Europese kampioenschappen. In 1997 werd ze individueel Europees kampioen. Die ervaringen lieten haar niet in de steek en dolgelukkig maakte zij na haar foutloze rit een ereronde. Tompkins werd tweede, voor de wereldkampioen van eerder dit jaar, de Fransman Jean Teulère. Gert Naber was de beste Nederlander met een twaalfde plaats. De Britse ploeg won de landenwedstrijd, voor Nieuw-Zeeland. Nederland eindigde als zevende.

Het was een Boekelo van records. Slechts zeven valpartijen. De ambulance behoefde maar één maal uit te rukken, omdat op de allerlaatste hindernis de Brit Joss Gray ten val kwam. Hij werd naar het ziekenhuis overgebracht, waar een vleeswond werd geconstateerd. De Oostenrijkse Margit Appelt zorgde voor een primeur. Uitgerekend op een hindernis die voorzien was van veiligheidsbouten kwam zij ten val. Deze zogeheten safety-pin is het Britse alternatief voor de Nederlandse breekboom. Deze pin werd dit jaar voor het eerst toegepast in Boekelo.

Twintig combinaties beëindigden de wedstrijd niet, een laagte record. Vijfenzestig combinaties reden de wedstrijd zonder hindernisfouten, ook een record. Elf combinaties reden niet alleen de gehele uithoudingsproef zonder fouten op de hindernissen, maar ook nog eens binnen alle tijdslimieten, nog een record. Een ander record was dat van de elf Nederlandse combinaties die aan de start verschenen, er liefst zeven in de eindklassering voorkwamen.

Het laatste record tot slot werd gebroken in de gastentent van de hoofdsponsor, een bierfabrikant. Daar werd zoveel bier gedronken dat de opvangtanks van de urinoirs op zaterdag driemaal moesten worden geleegd, omdat deze anders dreigden over te stromen.

    • Jacob Melissen