Ook LPF en CDA tegen toetreding

Na de VVD staan nu ook LPF en CDA zeer kritisch tegenover de aanbeveling van de Europese Commissie om tien nieuwe lidstaten toe te laten tot de Europese Unie in 2004.

Behalve de VVD-fractie, die eind vorige week al had verklaard dat Polen, Letland en Slowakije onvoldoende zijn gekwalificeerd voor het EU-lidmaatschap, neemt ook de LPF een hard standpunt in. ,,Wij waren al strenger dan de VVD en we zijn blij dat die partij nu meer in onze richting opschuift'', aldus LPF-woordvoerder Janssen van Raay vanmorgen.

Janssen van Raay acht niet alleen de toelating van sommige Oost-Europese landen voorbarig, maar hekelt ook de voorgenomen toetreding van Cyprus. ,,We weten niet eens welk Cyprus er toetreedt. Blijft het Turkse garnizoen daar gewoon liggen? Of treedt alleen het Griekse deel van Cyprus toe, waarbij VN-militairen dan de buitengrens van de EU bewaken? De Europese Commissie had Cyprus nooit op de lijst moeten zetten. Dat was een idiote beslissing. De toelating van Cyprus is voor ons dan ook onaanvaardbaar.''

Ook de leider van de grootste fractie in de Kamer, de CDA'er Verhagen, zegt dat hij ,,behoorlijk wat zorgpunten'' ziet in de rapporten die de Europese Commissie vorige week publiceerde. Vooral de voedselveiligheid, de corruptie en de slechte staat van het overheidsapparaat noemt hij vooralsnog verontrustend.

Verhagen wil echter eerst afwachten wat het standpunt van het kabinet is over de rapporten en de aanbevelingen van de Europese Commissie alvorens zijn partij zelf een oordeel zal uitspreken.

,,Criteria zijn criteria'', aldus Verhagen. ,,Een aantal kandidaat-lidstaten voldoet daar nu niet aan. We willen horen van het kabinet hoe we op die punten zekerheid krijgen. Dat hoeft nog niet per se te betekenen dat sommige landen niet kunnen toetreden.''

Het kabinet wilde vrijdag al een brief aan de Tweede Kamer sturen met een reactie op de rapporten van de Europese Commissie. Maar door ernstige verdeeldheid in het bijzonder tussen de VVD- en CDA-ministers lukte dit niet. Dinsdag bespreekt het kabinet de kwestie opnieuw.

VVD-fractieleider Zalm maakte intussen gisteren voor de televisie nog eens duidelijk dat volgens hem de uitbreiding met tien nieuwe lidstaten niet kan doorgaan wanneer er de hand wordt gehouden aan de eerder overeengekomen toelatingscriteria.

,,Het regeerakkoord zegt duidelijk dat we streng zullen toetsen aan de hand van de Kopenhagen-criteria'', zo bracht Zalm in herinnering. Daaraan wil zijn partij vasthouden.