Nederlandse auteurs blijven gewild

De Nederlandse uitgevers hebben aardige successen geboekt op de Frankfurter Buchmesse. Van tientallen Nederlandstalige boeken zijn de buitenlandse rechten verkocht.

Nederland is nog steeds populair bij de Duitse uitgevers. Op de Frankfurter Buchmesse hebben zij werk gekocht van onder anderen A.F.Th. van der Heijden, Connie Palmen, Joost Zwagerman en Frank Martinus Arion (Dubbelspel). Harry Mulisch vond zijn weg naar Polen (De ontdekking van de hemel) en de Verenigde Staten (Siegfried). Cees Nootebooms Allerzielen ging naar Roemenië, De geschiedenis van mijn kaalheid van Marek van der Jagt werd verkocht aan een Catalaanse uitgever. Het Schnitzelparadijs van Khalid Boudou gaat naar Spanje. De rechten voor een uitgebreide bloemlezing van de poëzie van Hugo Claus gingen naar een Amerikaanse uitgever. Hetzelfde gold voor Anna Enquist. Minoes, de everseller van Anne M.G. Schmidt, werd verkocht aan Sri Lanka.

Dat zijn de meest opvallende resultaten voor de Nederlandse uitgevers. Volgens Rudi Wester, directeur van het Nederlands Literair Produktie- en Vertalingenfonds, liep de verkoop beter dan vorig jaar. ,,Uitgevers kopen tegenwoordig boeken blind. Een Duitse uitgever kocht Laatste seizoen van Vonne van der Meer, terwijl het boek nog niet is verschenen.'' Wester ziet ook de houding veranderen in landen zonder vaste boekenprijs, zoals Italië en Zweden. ,,Vroeger kozen ze alleen bestsellers, nu zetten ze een auteur goed op de markt.''

Er werden ook boeken gekocht in Frankfurt: De Bezige Bij, door het succes van Tartt niet bepaald in geldnood, bood tot wanhoop van sommige andere uitgevers zeer hoge bedragen voor onder meer Der Schwimmer van Szuzsa Bank (30.000 euro) en de nieuwe roman van Hannah Tinti (50.000 euro). Uitgever Arena kaapte nog wel een boek weg voor de neus van De Bezige Bij: Deafening van Frances Itani.

Renate Dorrestein vierde haar internationale succes ze wordt uitgegeven in twaalf landen – met haar buitenlandse uitgevers en haar Amerikaanse agente in de wijnkelder van een Italiaans restaurant. Ze toonde haar enthousiasme voor het promoten van haar boeken in het buitenland: ,,At your service!'' riep ze de verzamelde uitgevers al saluerend toe. De schrijfster, die in de belangstelling stond van een Koreaanse uitgever, was erg onder de indruk van de Buchmesse. ,,De lust tot schrijven wordt niet bepaald aangewakkerd bij de aanblik van zoveel boeken.''

De Nigeriaanse auteur Chinua Achebe (1930) kreeg zondag de jaarlijkse Vredesprijs uitgereikt. De jury noemde Achebe ,,een van de krachtigste en subtielste stemmen van de Afrikaanse literatuur van de twintigste eeuw''. Ook voor Nederland was er een prijs: de Deutscher Jugendliteratur Preis ging naar Guus Kuijer, voor Wir alle für immer zusammen, de vertaling van Voor altijd samen, amen. Het `schwerpunkt' van de Buchmesse was: Bridges for a world divided, waarover zaterdag een congres werd gehouden. Gaste Naomi Klein (auteur van No logo), ontstak daar in woede toen jaren zestig-activist Daniel Cohn-Bendit stelde dat Europa als voorbeeld zou moeten dienen voor de rest van de wereld. ,,Europa vormt nu een coalitie met de Verenigde Staten, terwijl er juist bruggen moeten worden gebouwd tussen machteloze landen'', aldus Klein. De Buchmesse, die tot en met vandaag duurt, was veel levendiger dan vorig jaar, toen Amerikaanse uitgevers wegbleven. Of het volgend jaar weer zo druk zal zijn is nog onzeker: de Buchmesse wil de tarieven flink verhogen.

    • Ward Wijndelts