Moeder komt kijken hoe het zoon Luca gaat

De moeder van het vondelingetje Luca heeft zich gemeld. Het is een 33-jarige vrouw van Chinese afkomst uit Italië. Zij heeft, volgens de politie, haar, naar nu blijkt 6-jarige zoon naar Nederland gebracht ,,omdat de mensen aardig zijn''.

Luca is geboren in november 1995 in Italië. Op 29 augustus trof de politie hem aan in het Burger King restaurant in het Centraal Station in Amsterdam. Het kereltje zat alleen aan tafel en at of dronk niet. Een werkneemster van het restaurant alarmeerde na verloop van tijd de spoorwegpolitie. De Aziatisch uitziende jongen had een kettinkje om met daarop de naam Luca en had een papiertje bij zich met het verzoek goed voor hem te zorgen. Afgelopen zaterdagmorgen heeft de moeder van Luca zich gemeld in het Burger King restaurant.

De vrouw, die met documenten heeft kunnen aantonen dat Luca haar zoon is, is aangehouden. Haar wordt ten laste gelegd dat zij een kind, jonger dan zeven jaar, te vondeling heeft gelegd. ,,Vandaag of morgen zal zij, onder begeleiding, contact hebben met haar kind'', aldus een woordvoerder van de politie. Wat er verder gaat gebeuren met het vondelingetje is nog niet duidelijk. Binnenkort komen de Raad voor de Kinderbescherming en Jeugdzorg bij elkaar om over Luca te praten.

De moeder is zaterdag verhoord. Volgens een politiewoordvoerder heeft ze geen band met Nederland. ,,Alleen van horen zeggen wist ze dat het hier goed zou zijn.'' Ook de vader van Luca is van Chinese afkomst. Luca's ouders zijn getrouwd en wonen al tien jaar in Italië. Ze hebben drie kinderen, onder wie Luca.

Luca viel op omdat hij geheel onbehaard was. Naar nu blijkt is hij op 2-jarige leeftijd in een paar weken al zijn haar kwijtgeraakt. Italiaanse artsen hebben, zegt zijn moeder, geen verklaring voor dit plotselinge verlies kunnen geven. Ook was het opmerkelijk dat Luca niet praatte. Er zijn allerlei mensen bij hem geweest die in verscheidene Aziatische talen hebben geprobeerd om contact met hem te leggen en te achterhalen waar hij vandaan komt. Volgens de politie kan Luca niet praten. ,,Verder dan wat brabbelen komt hij niet''.

Luca's moeder is volgens de politie teruggekomen om te kijken of alles goed met hem gaat. Zij heeft, zegt de politiewoordvoerder, het idee dat Luca bij anderen beter af is dan bij haar. De politie denkt niet dat ze naar Nederland is gekomen om haar zoon op te halen.