Licht valt uit bij beladen duel Georgië-Rusland

De voetbalwedstrijd Georgië-Rusland in de Georgische hoofdstad Tbilisi is zaterdag na de eerste helft gestaakt omdat het licht uitviel. De stand in de tot dan toe rommelige wedstrijd was 0-0. Georgië onderzoekt of er sabotage in het spel is.

De wedstrijd gold als politiek beladen. Rusland dreigde op 11 september de voormalige sovjetrepubliek Georgië binnen te vallen omdat Tsjetsjeense rebellen de Georgische Pankisi-vallei als uitvalsbasis zouden gebruiken. Vorig weekeinde haalden de Russische president Poetin en zijn Georgische ambtsgenoot Sjevardnadze de angel uit dat conflict door samenwerking tussen hun grenswachten overeen te komen. De leiders besloten toen ook dat de voorronde-wedstrijd voor het EK in Portugal gewoon kon doorgaan.

Georgië had voor het duel drieduizend agenten laten uitrukken. Die keken volgens ooggetuigen nauwelijks naar de tribunes, maar vuurden hun spelers aan en vervloekten de scheidsrechter. De sfeer in het nieuwe stadion van Lokomotiv Tbilisi viel te kenmerken als gemoedelijke wanorde. Fans zongen patriottische liederen en kauwden meloenpitten, de bewaking was zo laks dat journalisten zo de kleedkamers konden inlopen. Het Russische volkslied ging ten onder in een fluitconcert, waarna zich een gepassioneerde eerste helft zonder veel kansen voltrok.

Politiek bedreef alleen het in het stadion verspreide strooiblad, Tribune. `We schieten met grove hagel op het Russische doel', kopte een van de artikelen. Dat blaadje kwam handig van pas als fakkel toen het licht uitviel. De Georgische fans bleven daar rustig onder. `Voor Georgiërs is stroomuitval even alarmerend als een zonsondergang', schrijft vanochtend de krant Gazeta. Sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie kampt Georgië met chronische energietekorten. De laatste jaren ging de stroom herhaaldelijk op rantsoen wanneer Rusland de gastoevoer afsneed.

Zaterdag viel het licht voor het eerst uit in de 41ste minuut. Het stadion was enkele minuten in duisternis gehuld, maar de eerste helft kon worden uitgespeeld. In de rust viel het licht opnieuw uit. Na een half uur besloot de arbiter de wedstrijd conform de reglementen te staken. Boze Georgische fans bekogelden de Russische spelersbus daarna met fruit en enkele stenen. Een uur later bevond het Russische team zich al in het vliegtuig. Woensdag staat in Wolgograd een wedstrijd tegen Albanië op het programma.

Volgens de Georgische minister van Staat Dzjorbanadze werd de stroomuitval veroorzaakt door een kapotte stroomkabel, waarna een transformator en een stabilisator uitvielen. Men trachtte daarna met man en macht de stroom van een militaire kazerne om te leiden, maar daarvoor ontbrak de tijd. De minister van Staatsveiligheid vermoedde evenwel sabotage, al zei hij niet door wie. Ook vice-president van de Russische voetbalbond Valeri Draganov suggereerde kwade opzet. ,,We willen graag geloven dat dit technische oorzaken had, al wijst alles op het tegendeel.'' Georgië heeft vandaag een strafrechtelijk onderzoek gelast.

Het is nog niet duidelijk wanneer de wedstrijd tussen Georgië en Rusland wordt overgespeeld.

    • Coen van Zwol