Levende nierdonoren

In het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum zijn voor het eerst meer nieren getransplanteerd van levende dan van overleden donoren. Dit jaar zijn tot nu toe 41 van de 67 getransplanteerde nieren afkomstig van levende donoren.

Patiënten wachten gemiddeld vier jaar op hun nieuwe nier. Deze lange wachttijd heeft ervoor gezorgd dat meer mensen een nier afstaan aan een dierbare, volgens een woordvoerder van het Erasmus Medisch Centrum.

De kans op afstoting is bij een levende donor kleiner dan bij een dode. Daarnaast vergroot de mate waarin het erfelijk materiaal overeenkomt de kans dat de nier wordt geaccepteerd. Na twintig jaar heeft 53 procent van de patiënten zijn transplantienier nog. In Nederland staan 1400 mensen op de wachtlijst voor orgaandonatie. Ongeveer 1260 van hen wachten op een nieuwe nier.