Klap Bali echoot na op het Damrak

De Europese beurskoersen zijn de week vanmorgen somber begonnen. De AEX-index steeg aanvankelijk iets, maar moest rond het middaguur 1,3 procent terrein prijsgeven op een stand van 313,74. Daarmee zijn de snelle koersstijgingen van vorige week donderdag en vrijdag weer tot staan gekomen.

De bomaanslag in Bali van gisteravond had een negatieve invloed op de stemming. Niet de directe financiële of economische schade speelt daarbij zozeer een rol, gezien het feit dat luchtvaartmaatschappij KLM geen last had, maar eerder de weer verhoogde algemene risicoperceptie bij beleggers. Goud won wat in koers, en ook obligaties deden het goed. De aandelenkoersen moesten echter terug, met een verlies in Jakarta zelf van 10 procent.

Onzekerheid bij beleggers over Philips, dat morgen zijn derdekwartaalcijfers presenteert, deed de stemming in Amsterdam ook geen goed.

Het aandeel Philips was vanmorgen de sterkste daler met een verlies van 3 procent. Andere dalers in de AEX waren ABN Amro en het postbedrijf TPG, met een koersverlies van rond 2 procent voor beide.

Hagemeyer en Buhrmann konden verder inlopen op de verliezen van begin vorige week, en stegen respectievelijk met 6,5 procent en ruim 4 procent.

De andere Europese beurzen kwamen in de loop van de ochtend allemaal op verlies terecht. Frankfurt was tegen het middaguur 2,6 procent lager. De beurs in Parijs was 1,2 procent lager en Londen was 0,3 procent lager.

Een opvallende stijger in Frankfurt was Wella. Deze producent van haarverzorgingsmiddelen opende met een koerswinst van ongeveer 45 procent door mediaberichten dat het chemieconcern Henkel een overnamebod van 4,5 miljard euro wil uitbrengen. Later was daar 20 procent van over. Vermeend overnemer Henkel zakte juist 5,2 procent.

In Londen was het farmaconcern AstraZeneca de grootste stijger met een winst van 12,7 procent. Een rechter in de VS is tot de conclusie gekomen dat drie Amerikaanse ondernemingen de patenten van het concern hebben geschonden.

De beurs in Tokio was vandaag gesloten. In New York is de aandelenhandel wel open, maar heeft de obligatiehandel een vrije dag. Op de valutamarkt bleef de euro op 0,9876 per dollar vrijwel onveranderd.