Inbreuk op patent van maagtablet Prilosec

Drie farmacieconcerns hebben inbreuk gepleegd op patenten omtrent de maagzuurremmer Prilosec, het best verkochte medicijn ter wereld. Dat heeft de rechtbank in New York besloten.

Door de uitspraak blijft het Brits-Zweedse bedrijf AstraZeneca langer dan verwacht de enige producent van de maagzuurremmer, die vorig jaar een omzet van 5,7 miljard euro haalde. De koers van het bedrijf steeg vanochtend met 13 procent naar circa 23 Britse pond. Topman van AstraZeneca Sir T. McKillop reageerde enthousiast op de beslissing: ,,Onze defensieve strategie geeft ons een paar maanden extra, en misschien nog veel langer dan dat. Het laat zien dat we geen flauwe spelletjes hebben zitten spelen.''

De vier farmacieconcerns Andrx, Genpharm, Dr. Reddy's Cheminor en Kudco hebben de afgelopen jaren in totaal zeven patenten omtrent Prilosec (ook wel verkocht als Losec) juridisch aangevochten. De bedrijven willen zo snel mogelijk de markt op met goedkope kopieën van het medicijn. AstraZeneca heeft geprobeerd om het verlies van het medicijn, dat 35 procent van de totale omzet uitmaakt, te voorkomen. Het effect van zo'n verlies kan enorm zijn. Vorig jaar verloor het Amerikaanse Eli Lilly een patentstrijd over het antidepressivum Prozac. In augustus kwamen goedkope versies van het medicijn op de markt. Binnen drie maanden raakte Eli Lilly bijna 70 procent van de markt – bedrijfsomzet 2,6 miljard dollar in 2000 – kwijt.

In de zaak tegen AstraZeneca leken de generieke producenten aan de winnende hand. Van de zeven aangevochten patenten is er vorig jaar één verlopen (op het actieve ingrediënt, omeprazole). En op vier andere patenten bleken de generieke producenten geen inbreuk te plegen, zoals AstraZeneca beweerde. Analisten verwachtten ook nu een winst voor de aanklagers. Voor 2003 was al een fors omzetverlies van AstraZeneca ingecalculeerd. Analisten reageerden verrast op de uitspraak van de Amerikaanse rechter.

Van de vier generieke producenten zijn er nu drie in het ongelijk gesteld. Alleen Kudco, onderdeel van het Duitse Schwarz Pharma, zou met een goedkope versie van Prilosec op de markt mogen.

De vraag is of het bedrijf dat ook doet. Officieel mag het Amerikaanse Andrx als eerste – en de eerste 180 dagen ook als enige – met een goedkope versie op de markt. Bovendien wordt er beweerd dat de productiecapaciteit van het bedrijf beperkt is. Kudco heeft vanochtend bekend gemaakt dat het wil gaan onderhandelen met Andrx en de Amerikaanse Food and Drug Administration. Het Indiase Dr. Reddy's Cheminor wil tegen de beslissing in beroep gaan.