Hoofd staatsenergie in China verdwenen

Gao Yan, de directeur van het staatsenergiebedrijf, China's grootste producent van energie, is sinds eind augustus uit het openbare leven verdwenen. Dat meldde het Chinese blad `Economische verslaggeving van de 21ste Eeuw' vandaag.

Gao staat sinds vijf jaar aan het hoofd van de energiegigant, waar hij zijn leidende positie deelt met een zekere Li Xiaopeng. Deze Li is de zoon van de machtige Li Peng, de tweede man in China's partijhierarchie die het voorzitterschap van het Chinese parlement bekleedt. Li Xiaopeng is nog in functie, maar er doen al tijden geruchten de ronde dat juist de familie van Li Peng op grote schaal bij corruptiepraktijken betrokken is.

Gao tekende ruim een jaar geleden een contract met topbankier Wang Xuebing, voor het verstrekken van kredietfaciliteiten en financiële diensten aan het energiebedrijf. Wang werd begin dit jaar uit zijn functie gezet als president van de grote Chinese staatsbank de Bank of China, omdat hij in het verleden onrechtmatige leningen aan bevriende partijen zou hebben verstrekt. Het aantal `slechte' leningen (krediet met een hoog risico) in de Chinese banksector bedraagt momenteel naar schatting tussen de 25 en de 50 procent. De veel in internationale bankkringen verkerende Wang stond bekend als een beschermeling van de Chinese premier Zhu Rongji.

Tegen Gao is nog geen openbare aanklacht ingediend, maar volgens berichten heeft hij publieke middelen voor weinig geld verkocht. Zo zou hij delen van het energiebedrijf van de hand hebben gedaan voor prijzen ver onder de marktwaarde. Het vermoeden bestaat dat hij daarvoor later door de kopers privé is beloond.