Gepolijst orkestleider

Orkestleider, arrangeur en platenproducer Ray Conniff is zaterdag op 85-jarige leeftijd overleden. Met zijn orkest maakte hij ruim honderd glanzend gepolijste langspeelplaten, waarvan meer dan 70 miljoen exemplaren werden verkocht.

Conniff begon in de jaren dertig als trombonist bij het swing-orkest van Bob Crosby en bleef dat instrument trouw: in zijn latere arrangementen speelde de trombone vaak een hoofdrol. Begin jaren vijftig trad hij als arrangeur in dienst bij Columbia Records, waar hij de kloeke klank bepaalde van hits als Just walking in the rain van Johnny Ray en Singing the blues van Frankie Laine. Onder zijn eigen naam maakte Conniff in 1957 de productie S'Wonderful, waarin hij zijn karakteristieke instrumentale geluid combineerde met zoetgevooisde koorzang. De plaat bleef negen maanden lang in de Amerikaanse top-20 staan. Tot zijn dood maakte hij met The Ray Conniff Orchestra nog één easy listening-plaat per jaar, waarvoor een groot publiek bleef bestaan.

    • Henk van Gelder