`Geen proces in simpele zaken'

D66-Kamerlid B. Dittrich wil minister Donner van Justitie voorstellen juridisch eenvoudige zaken af te doen zonder strafproces. In zaken ,,zonder concreet slachtoffer'', waarbij de verdachte bekent en er voldoende aanvullend bewijs is, moet dit volgens Dittrich mogelijk zijn. De parlementariër denkt daarbij onder meer aan zaken van bolletjesslikkers en drugskoeriers.

Dittrich presenteerde zijn plan zondag in het NOS Radio 1-journaal. Zijn voorstellen zijn bedoeld om de verstoppingen bij rechtbanken te verhelpen. Rechters in Nederland hebben hun handen vol aan (kleine) drugszaken, die een (te) groot deel van de magistratelijke capaciteit opslokken.

Volgens Dittrich moet het openbaar ministerie in dergelijke eenvoudige zaken met de verdachte en zijn raadsman om tafel gaan zitten en tot een afspraak over de op te leggen straf komen. Dit ,,contract'' zou dan uiteindelijk door een rechter op een openbare zitting getoetst moeten worden. Voorwaarde is wel dat de verdachte vrijwillig meewerkt aan het op deze manier afdoen van de zaak.

In Nederland heerst een tekort aan rechters, benadrukte Dittrich, die zelf rechter is geweest. Als voorbeeld van de excessen waartoe dit tekort leidt, noemde hij de rechtbank in Rotterdam, waar zaken die voor de meervoudige kamer hadden moeten komen, helemaal worden afgeblazen. Dat kan niet, aldus het Kamerlid. Hij wil zijn voorstel op korte termijn met minister Donner bespreken. Volgens Dittrich moeten de voorstellen uiteindelijk uitmonden in een wetswijziging.

A. van Delden, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak, reageerde in het Radio 1-journaal niet afwijzend op het plan. ,,Maar wezenlijk is dat er geen afbreuk wordt gedaan aan de positie van de rechter'', aldus Van Delden. ,,Er moeten geen drempels worden opgeworpen bij de gang naar de rechter.''