`Elke zeven jaar nieuwe accountant'

Minister Heinsbroek van Economische Zaken stelt voor dat Nederlandse beursgenoteerde bedrijven voortaan elke zeven jaar verplicht van accountantskantoor moeten wisselen.

De LPF-bewindsman gaat daarmee een stap verder dan de op Europese voorstellen gebaseerde regels die de Nederlandse accountants per

1 januari invoeren. Ook volgens deze regels moet een bedrijf elke zeven jaar van accountant wisselen, maar de nieuwe accountant mag van hetzelfde kantoor komen.

Een woordvoerder van Economische Zaken bevestigt dat Heinsbroek deze maatregel heeft besproken met Eurocommissaris F. Bolkestein. Deze heeft verklaard dit een ,,interessante insteek'' te vinden. Verder vindt de EZ-minister dat de accountant en de belastingadviseur van hetzelfde kantoor niet dezelfde klant mogen bedienen. Dit om een striktere scheiding aan te brengen tussen controle en advies.

De ambtenaren van Heinsbroek bereiden een notitie voor de Tweede Kamer voor waarin verscherping van regels voor accountants centraal staan. De notitie wordt begin november naar het parlement gestuurd, maar volgens een zegsman van Economische Zaken is het niet zeker dat de ideeën van Heinsbroek hierin komen.

Bestuursvoorzitter J. den Hartog van accountants- en advieskantoor Ernst & Young vindt externe wisseling van accountant een ,,stom idee''. Bij grote, internationaal operende ondernemingen kost het volgens Den Hartog twee jaar voordat accountants het bedrijf hebben doorgrond. ,,Dat komt de kwaliteit van de controle niet ten goede.'' Bovendien gaan de accountants volgens de bestuursvoorzitter twee jaar voordat zij moeten wisselen op jacht naar nieuwe klanten. In de tussentijd zal de accountantscontrole verslappen, zo vermoedt Den Hartog.

Italië is het enige Europese land waar een verplichte accountantswissel geldt. Volgens J. Nijhuis, bestuursvoorzitter van PricewaterhouseCoopers, is dat geen groot succes. Volgens hem zijn het aantal debacles en claims in het land als gevolg van de boekhouding aanmerkelijk hoger dan in welk ander Europees land dan ook. ,,Italië bewijst dat een verplichte roulatie niet leidt tot een betere kwaliteit van de controle'', zegt Nijhuis.