Braziliaanse volleyballers kampioen

Brazilië is wereldkampioen volleybal bij de mannen geworden. De Zuid-Amerikanen versloegen vannacht in de finale in Buenos Aires Rusland met 3-2 (23-25, 27-25, 25-20, 23-25 en 15-13).

Voor Brazilië betekende de wereldtitel in tweeërlei opzicht een revanche op de Russen. Twintig jaar geleden (1982) verloren de Brazilianen de WK-finale van de toenmalige Sovjet-Unie en twee maanden terug versloeg Rusland Brazilië uitgerekend in eigen land in de eindstrijd van de World League. Voor de Brazilianen is het de eerste wereldtitel in de geschiedenis.

Van krachtsverschil was geen sprake in de finale. Details bepaalden de uitslag, met uitzondering van de derde set die relatief gemakkelijk door de Brazilianen werd gewonnen. Het beslissende punt in de vijfde set werd na twee uur en dertien minuten spelen gemaakt door Giovane, die uit een opslag rechtstreeks scoorde.

Grote man bij Brazilië was aanvoerder Nalbert Bitencourt, die met 23 punten in de finale topscorer van zijn ploeg was. Een score die bij de Russen werd geëvenaard door Sergei Tetioukhine.

De Brazilianen vierden hun eerste wereldtitel uitbundig. Spelers beklommen de scheidsrechterstoel om de titel samen met de supporters te vieren, terwijl anderen met de Braziliaanse vlag om hun schouders rondjes over het veld liepen. De winnende coach Bernardo Rezende omhelsde iedereen die in zijn buurt kwam en sprak naderhand van ,,een briljante wedstrijd''.

Zowel Brazilië als Rusland kende geen vlekkeloze aanloop naar de finale. De Zuid-Amerikanen werden in de eerste ronde tweede in hun groep, achter de Verenigde Staten. Na een goede tweede ronde, waarin onder andere Nederland werd verslagen, volgden achtereenvolgens de uitschakelding van regerend wereldkampioen Italië en olympisch kampioen Joegoslavië. Rusland verloor de eerste ronde van Bulgarije en Frankrijk en bleef dankzij een 3-0 overwinning op Tunesië in het toernooi. Na een zege op Griekenland in de kwartfinale volgde in de halve finale de revanche op Frankrijk. De Fransen werden uiteindelijk derde door in de `kleine finale' Joegoslavië met 3-1 te veslaan. De bronzen plak betekende de eerste WK-medaille van Frankrijk.