Affaire Ferguson `tijdverspilling'

Sir Alex Ferguson hoeft niet in Zuid-Afrika te blijven. Wat de Zuid-Afrikaanse justitie betreft heeft de coach van Manchester United niemand onzedelijk betast en heeft de dame die hem daarvan beschuldigt ,,ieders tijd verspild. Vervolging zou belachelijk zijn.'' Aanklager Frank Kahn maakte met die verklaring gisteren een einde aan een weekend van wilde speculaties in de Zuid-Afrikaanse en Britse pers.

De naam van Ferguson is sinds vrijdag niet meer weg te slaan van de voorpagina's nadat een 21-jarige vrouw aangifte had gedaan bij de Zuid-Afrikaanse politie. Ferguson zou haar been hebben betast toen ze hem diep in de nacht van een jazzclub in Kaapstad naar zijn hotel bracht. Ferguson is in Zuid-Afrika om te kijken hoe het met de Voetbal Academie van Kaapstad gaat waarmee Manchester United banden heeft.

Dat Ferguson met de 21-jarige vrouw in de jazzclub heeft gesproken staat vast. ,,Er was duidelijk warmte tussen die twee'', zei de eigenaar van de club gisteren voor de televisie. En de coach geeft zelf toe dat hij zich door de Zuid-Afrikaanse naar zijn hotel heeft laten brengen. ,,Achteraf gezien was het misschien beter geweest als ik was meegereisd met de mensen die ik wel kende op dat feestje.''

Tegen de tijd dat Ferguson de volgende ochtend wakker werd, had de Zuid-Afrikaanse vrouw al een contract afgesloten met de Mail on Sunday. Voor 1,2 miljoen rand (115.000 euro) had de Britse roddelkrant de exclusiviteit op haar verhaal gekocht. De onderhandelingen voor het contract blijken gevoerd door de verloofde van de vrouw. ,,Die Europeanen komen al meer dan 350 jaar naar Zuid-Afrika om met onze vrouwen te stoeien en moorden te plegen. En ze komen er mee weg'', zei de zakenman. De Zuid-Afrikaanse krant The Star zet vraagtekens bij de verontwaardiging van de verloofde. Hij zou in financiële problemen verkeren. Ferguson zelf voelt zich inmiddels ,,gerehabiliteerd'' en vliegt vandaag – met zijn vrouw – terug naar Engeland.

    • Bram Vermeulen