Aanslagen nationale tragedie Australië

Australische media speculeren er vandaag op dat de bomaanslagen in Bali voor Australië de grootste nationale tragedie betekenen sinds de Tweede Wereldoorlog. De dood van veertien Australiërs is inmiddels bevestigd. Meer dan tweehonderd Australiërs worden vermist en de verwachting is dat de meesten van hen zijn omgekomen.

Premier John Howard heeft gezegd dat het nog dagen kan duren voordat het aantal Australische slachtoffers bekend zal zijn. Howard heeft instemming betuigd met de suggestie van oppositieleider Simon Crean om aanstaande zondag tot dag van nationale rouw te bestempelen.

Voor Australië, `the lucky country' ver weg aan de onderkant van de wereldbol, is de schok over de aanslag in Bali groot. De boze wereld die altijd zo ver weg leek, is in een klap bij de voordeur aangekomen. Kuta Beach op Bali geniet in Australië al decennia lang een reputatie als een hedonistisch vakantieoord, waar veel bewoners van Down Under hun eerste buitenlandse vakantie houden, maar dat doen in het veilig aanvoelende gezelschap van veel landgenoten. Naar schatting verbleven er op het moment van de aanslag meer dan 20.000 Australiërs op het eiland.

De aanslagen in Bali komen door die psychologische nabijheid dan ook hard aan. Premier Howard zei vandaag in het parlement dat het woord terrorisme in veel opzichten een ,,te antiseptische uitdrukking'' is om te beschrijven wat er is gebeurd . ,,Het is te technisch, te formeel'', zei Howard. Hij probeerde waarschijnlijk te verwoorden dat terrorisme altijd iets was wat zich ver van de Australische kusten afspeelde. Nu is de favoriete buitenlandse badplaats van het land direct getroffen.

Howard heeft gezegd met de Indonesische autoriteiten te willen samenwerken om de daders van de aanslag op te pakken. De ministers van Buitenlandse zaken en Justitie en de hoofden van de geheime dienst en federale politie zullen vandaag nog naar Indonesië afreizen. Howard riep Indonesië op om Australië en andere landen toe te staan terrorisme uit te roeien. De conservatieve regeringsleider zei dat hij de Indonesische soevereiniteit erkende en de gevoeligheden van Australische hulp begreep. ,,Ik zeg dit echter namens een land dat niet alleen buur is, maar waarvan de zonen en dochters in deze barbaarse daad zijn omgekomen.''

De relatie tussen Australië en Indonesië is de afgelopen jaren ernstig bekoeld, omdat Australië vond dat Indonesië te weinig deed om de stroom illegale bootvluchtelingen naar Australië in te dammen. Indonesië was verbolgen over de ommezwaai van Australië in de kwestie Oost-Timor. Australië was een van de weinige landen die de annexatie van de voormalige Portugese kolonie door Indonesië had erkend, maar in 1999 leidde datzelfde Australië met gewapende militairen de acties van de Verenigde Naties om onafhankelijkheid voor het gebied af te dwingen.

Een voormalige diplomaat heeft gzegd dat Australië de prijs betaalt voor zijn prominente rol in de campagne tegen Irak. Canberra heeft de kant van president Bush gekozen en sluit nadrukkelijk militaire steun aan de Amerikanen niet uit, ook wanneer die zonder instemming van de Verenigde Naties een oorlog zouden beginnen tegen het regime van Saddam Hussein. Bruce Haigh, die werkte op ambassades in Saoedi-Arabië, Pakistan en Indonesië, zegt dat Howard veel minder lawaai over de kwestie Irak had moeten maken. ,,Een oorlog tegen Irak voorkomt de problemen niet die we nu in Indonesië zien'', zei Haigh.

    • Hans van Kregten