Aanslagen Bali eisen bijna 200 levens

Bij twee bomexplosies op het Indonesische vakantie-eiland Bali zijn zaterdagavond ten minste 188 doden gevallen, meest Australische toeristen. Ruim 300 mensen raakten gewond, van wie 90 ernstig.

Onder de doden is zeker een Nederlander. Vier Nederlanders raakten gewond. Drie Nederlanders worden nog vermist.

Deze grootste aanslag uit de geschiedenis van Indonesië maakt duidelijk dat het internationale terrorisme ook vat heeft gekregen op dit grootste islamitische land ter wereld. Het afnemende buitenlandse vertrouwen in Indonesië bleek vandaag uit paniekverkopen op de beurs van Jakarta.

De Indonesische regering ontving dit weekeinde uit de hele wereld aanbiedingen om te helpen bij het onderzoek naar de toedracht. Tegelijk kreeg zij ook de boodschap dat het hoog tijd is om serieus werk te maken van terreurbestrijding in eigen land.

De autoriteiten zien dit in. Zowel de coördinerende bewindsman voor Veiligheid als de landelijke politiechef verklaarde: ,,De terroristen zijn onder ons.'' De Indonesische regering heeft zich tot dusverre niet uitgelaten over de identiteit van de daders. Niemand heeft de aanslag opgeëist.

De Amerikaanse president Bush, premier Howard van Australië en de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw hebben de aanslag fel veroordeeld als een `laffe terreurdaad'. De Australische minister van Buitenlandse Zaken Alexander Downer wees naar Jema'ah Islamiyah, een netwerk van moslimextremisten in Zuidoost-Azië, dat volgens hem banden heeft met het internationale terreurnetwerk Al-Qaeda. Downer: ,,Het is waarschijnlijk dat een dergelijke organisatie achter deze aanslag zit.''

De Amerikaanse ambassadeur in Jakarta, Ralph L. Boyce, zei alleen dat de aanwezigheid van een Al-Qaeda-filiaal in Indonesië ,,min of meer vaststaat''.

Zaterdag, kort voor middernacht, ontploften kort na elkaar twee krachtige bommen in het uitgaanscentrum van Kuta, Bali, een geliefde bestemming voor vakantiegangers uit de hele wereld, vooral uit het nabije Australië. De eerste bom explodeerde voor Paddy's Café aan de drukke Jalan Legian. Enkele seconden later ontplofte aan de overkant van de straat, voor de discotheek Sari Club, die alleen buitenlandse toeristen toeliet, een tweede bom. Die veroorzaakte een nieuwe ontploffing – waarschijnlijk van gascilinders – waardoor het dak van de club instortte en honderden bezoekers in de val zaten. [Vervolg BALI: pagina 5]

BALI

Opvang gewonden in Darwin

[Vervolg van pagina 1] De tweede ontploffing, volgens de Balinese politie veroorzaakt door een autobom, sloeg een krater van vier meter doorsnede en 80 centimeter diep in het wegdek tussen de twee discotheken, die met de grond gelijk werden gemaakt. Binnen een straal van vijfhonderd meter ontstonden hevige branden en zeker 25 winkels, café's en woningen gingen in vlammen op. Duizenden ontvluchtten in paniek het uitgaanscentrum. Ambulances en brandweerwagens raakten klem in de massa en het duurde uren voordat de eerste lichamen konden worden geborgen.

Enkele minuten nadat de hel was losgebarsten in Kuta, ontplofte tien kilometer naar het noorden, aan de rand van de provinciehoofdstad Denpasar, een derde bom, op honderd meter van het Amerikaanse consulaat. Die eiste geen slachtoffers en beschadigde alleen palmbomen en geparkeerde auto's.

Ongeveer tegelijkertijd explodeerde een bom voor het Filippijnse consulaat in Manado, Noord-Sulawesi. Daarbij vielen evenmin slachtoffers.

De ziekenhuizen van Denpasar en omgeving werden gisteren overstroomd met gewonden, van wie velen met ernstige verbrandingen, en er ontstonden al snel tekorten aan pijnstillers en zoutoplossingen. Het mortuarium van Denpasars Centrale Hospitaal raakte vol met in witte lakens gewikkelde, onherkenbaar verbrande lichamen. Vanochtend waren pas 29 doden geïdentificeerd, onder wie veertien Australiërs, vijf Britten en twee Amerikanen.

De Australische luchtmacht heeft gisteren vijf Hercules-toestellen ingezet, die de afgelopen nacht af en aan vlogen tussen Denpasar en het Noord-Australische Darwin om gewonden te repatriëren. Ook geschokte toeristen werden naar huis gevlogen. Ongeveer zeventig procent van de slachtoffers is Australiër.

AUSTRALIË: pagina 5

HOOFDARTIKEL: pagina 9

    • Dirk Vlasblom