WONDERLIJKE LIEFDE

Tabe Bergman over zijn oude liefde Kenul:

,,Ik was op wereldreis en zat in een internetcafé in Thailand, toen ik op de website van NRC een oproep las aan studenten om een brief te schrijven over relaties. Ik dacht meteen aan Kenul en begon te tikken. Het verhaal leek zichzelf te schrijven en even later stuurde ik mijn bijdrage per e-mail op. Wat er tussen mij en Kenul is gebeurd, heb ik altijd al op papier willen zetten.

,,Eerlijk gezegd voel ik me wel een beetje ongemakkelijk dat deze episode uit mijn leven nu in de krant staat. Aan de andere kant is het al een tijd geleden gebeurd en vind ik het leuk om (sommige) dingen die ik heb meegemaakt op te schrijven en aan mensen te laten lezen.

,,Kenul kwam uit Azerbajdzjan en studeerde net als ik in de herfst van 1998 aan de universiteit van Ohio, in een klein plaatsje dat Athens heet, in het zuidoosten van de staat. Ik deed mee aan een uitwisselingsprogramma van de School voor Journalistiek in Utrecht, waar ik destijds studeerde. Zij had een beurs gewonnen voor een doctoraal public relations.

,,Kenuls naïviteit wat de liefde betreft was zo extreem dat het misschien ongeloofwaardig overkomt. De invloed van opvoeding is blijkbaar zo groot dat een knap meisje afkomstig uit een cultuur die vrouwelijke seksualiteit onderdrukt, een jaar aan een Amerikaanse universiteit kan studeren zonder te weten te komen waarom geliefden zoenen. Voor ik haar ontmoette had ze zich dit niet eens afgevraagd.''

Tabe Bergman is 27 jaar en studeert Amerikanistiek aan de Universitaire

Instelling Antwerpen