Witte Huis belemmert onderzoek

Het Witte Huis torpedeert in stilte de instelling van een onafhankelijke commissie die moet onderzoeken hoe de aanslagen van 11 september 2001 konden ontsnappen aan de aandacht van de geheime diensten.

Die beschuldiging werd gisteren uitgesproken door Nancy Pelosi, plaatsvervangend leider van Democraten in het Huis van Afgevaardigden. De senatoren Lieberman (Democraat) en McCain (Republikein) hebben hetzelfde vermoeden, al drukten zij zich diplomatieker uit. Zij betoonden zich `verrast en teleurgesteld' dat het Witte Huis een moeizaam bereikt akkoord tussen de twee partijen in het Congres tegenhield.

Over de totstandkoming van een onafhankelijke commissie van burgers is lang onderhandeld. Verschillende vaste Congrescommissies ondernamen zelf onderzoek naar de toedracht van de aanslagen, maar vooral de families van nabestaanden bleven grote druk uitoefenen om een onafhankelijke commissie de kans te geven de onderste steen boven te brengen.

Vooral de veiligheidsdiensten verzetten zich tegen onderzoek naar de vraag waarom zij onvoldoende informatie over de plannen van de Al-Qaeda terroristen hadden, en de beschikbare informatie niet tijdig tot een sluitend geheel hadden samengesmeed. Het is juist dat verzet geweest dat verschillende leden van de vaste Congrescommissies voor de inlichtingendiensten tot de overtuiging heeft gebracht dat een diepgaand onderzoek met vergaande bevoegdheden nodig is.

Het Witte Huis heeft de lawine van kritiek op CIA, FBI en andere diensten die vreemdelingen moeten controleren trachten op te vangen door de instelling van een nieuw ministerie van Binnenlandse Veiligheid. Daar zouden FBI en CIA overigens buiten blijven. Het Congres heeft dat nieuwe ministerie nog niet goedgekeurd.

Het Witte Huis erkende gisteren impliciet dat het niet wil dat vijf van de tien commissieleden Democraten zijn. De leiders van beide partijen waren overeengekomen dat de commissie met vijf stemmen kan besluiten getuigen dwingend op te roepen. Het Witte Huis vreest dat de onderste steen zo boven komt.

INLICHTINGENDIENSTEN VS: pagina 27