Weer dodelijk slachtoffer sluipschutter

De scherpschutter, die sinds midden vorige week willekeurige voorbijgangers van grote afstand beschiet in de omgeving van de stad Washington, heeft gisteren een achtste dodelijk slachtoffer gemaakt.

Het slachtoffer stond, net als sommige eerdere slachtoffers, benzine te tanken. Hij werd getroffen door één schot en stierf kort na aankomst in het ziekenhuis. Er zijn voorzover bekend opnieuw geen directe ooggetuigen, al hebben omstanders een witte Chevrolet Astro minivan met ladders op het dak in grote haast zien wegrijden uit de omgeving.

De politie zette onmiddellijk alle snelwegen en binnenwegen in de omgeving af maar had gisteravond laat geen nieuws. Het slachtoffer was een 53-jarige man uit Philadelphia. De politie kon nog niet officieel bevestigen dat hij door een kogel uit hetzelfde geweer omkwam als de vorige slachtoffers van de laatste tien dagen, maar dat wordt wel aangenomen.

President Bush volgt de serie aanslagen op de voet, zo verzekerde zijn woordvoerder Ari Fleischer. De president zou tevreden zijn over de samenwerking tussen de federale en regionale autoriteiten. Volgens waarnemers maakt de moordenaar (die volgens sommigen met een chauffeur samenwerkt) het de politie heel lastig door steeds weer in een ander district toe te slaan. Dat stelt de samenwerking van de diverse korpsen zwaar op de proef.

Na de aanslag van gisteren nam de spanning in Washington en omstreken merkbaar toe. De meeste benzinepompen lagen er verlaten bij. Vijftig Starbucks koffiehuizen haalden hun terrasmeubilair binnen en lieten hun personeel slechts in groepjes van twee weggaan voor pauze-wandelingen. Scholen in de regio bleven verstoken van buitensport-evenementen of gingen helemaal dicht.

De politie, die herhaaldelijk ten onrechte gealarmeerd wordt, had gisteravond met een schets van de dader zullen komen, maar zag daar op het laatste moment van af. Het tipgeld bedraagt al 330.000 dollar. Een regionale korpschef riep de dader(s) op zich over te geven. Criminologen wezen erop dat zo'n gebrek aan een theorie dit soort ongerichte seriemoordenaar grote bevrediging schenkt.