Vlek op de mouw

Gaan chique en hip samen? Lukas Keijser vroeg het bezoekers van 's lands eerste party-annex-kijkdag voor een hedendaagse kunstveiling.

In Sotheby's had onlangs een lounge-avond plaats. En veilinghuis Christie's in Amsterdam was vorige week afgeladen voor een party met dj 100% Isis, waar werk van jonge, actuele kunstenaars onder de hamer ging. Veilingkijkfeesten zijn de nieuwste manier om hedendaagse kunst aan te bieden. Christie's veilde werk van Arno Coenen, die een reusachtige vloer van mozaïek maakte met Lara Croft als ,,de nieuwe Madonna van de technogeneratie''. En van Klaartje Pander, die haar mannelijke kennissen op ware grootte naakt portretteerde.

Het publiek in Christie's is gemêleerd, van piepjong tot veel ouder. Vooral de laatste categorie stond voor een lastige kledingkeus. Kunst kijken moet in het chique, maar er moet ook gefeest worden.

Er bestaat geen veiling-dresscode, vertelt een fotograaf met de artiestennaam Dorian Lloyd (31), zelf verzamelaar van hedendaagse kunst. Maar toch: ,,Het verzamelaarscircuit kent een kledingdogma. Het zijn vaak oudere mensen. Gangbaar is tenue de ville, als ze zich echt vrij voelen dragen ze een lamswollen trui.''

Er zijn veel kunstenaars in Christie's. ,,Als je kunstzinnig wil overkomen moet je een statement maken'', zegt Lloyd. Dat doen kunstenaars volgens hem door zich trashy hip te kleden. Zoals Lloyd zelf dus (zie foto) en de bevriende Titia Lambers (34), al vindt hijzelf van niet.

Studenten Geert van Roon en Christian van der Lof, (allebei 18) spelen op safe in een kostuum, mét stropdas. Een van hun vaders is een relatie van Christie's. Geert bezocht vaker veilingen: ,,Als we naar Christie's gingen, was iedereen altijd goedgekleed.'' Over het algemeen is ook het overige publiek netjes gekleed, maar wel persoonlijker dan de twee jongens. Zoals galleriehouders Karin Köhler en Dirk MÜller. Hij draagt een felroze poloshirt, zij een paarse outfit die daarbij prima kleurt.

Claudia Kool, verantwoordelijk voor de website van organisator Jim Beard Gallery Foundation, springt eruit. Ze draagt een bontgekleurde rok en bijpassende kousen. ,,Ik heb lang nagedacht of ik dit kon aantrekken naar Christie's'', zegt Kool. ,,Daarom heb ik een zwart truitje aangetrokken. ,,Dan kijken ze maar niet naar de rest.'' Grafisch ontwerper Madison (28) en Rietveldstudent Thijs van Bijsterveldt (21), zijn gekomen voor het feest. Ze dragen strakke, hippe gekleurde T-shirtjes. Madison draagt wel een stropdas. Voor de grap. Het is toch een keurige omgeving. Madison: ,,Ik dacht: zal ik in pak zonder stropdas gaan of andersom.'' Terwijl we staan te praten, veegt hij met zijn mouw per ongeluk langs een schilderij. Een paarse vlek blijft achter. Zo hedendaags is de kunst die er hangt.

    • Lukas Keijser